29 четвъртокласници влязоха без приемен изпит в ПМГ- Благоевград

ученици

29 четвъртокласници от Благоевград, Петрич, Симитли и Рила влизат без изпити в Природо-математическата гимназия „Сергей Корольов“ /ПМГ/ след показани блестящи резултати на шестте олимпиади през годината – „Тодор Чимев“ – 1 и 2, „Европейско кенгуро“, Национална олимпиада по математика, „Черноризец Храбър“ и „Иван Салабашев“.

С най-висок бал от 107.9 точки влиза възпитаникът на ІІ основно училище Андон Ивайлов Тодоров. Момчето, чиито родители работят във „ВиК” – Благоевград, си завоюва заслужено първо място след два от кръговете, където е решил най-вярно и за най-кратко време задачите. Андон ми е невероятен, от ІІ клас неизменно побеждава на всички математически олимпиади и това, че е начело на списъка, въобще не ме изненадва, коментира класната му Вера Георгиева.

Втори по бал е Кирил Ангелов Георгиев от ІІІ основно училище. Това е и школото с най-много приети в Математическата гимназия от V клас – 10-има четвъртокласници влизат там без изпити.

Сред бъдещите възпитаници на елитната гимназия са още синчето на главния финансист на болницата по онкология в Благоевград Христо Кючуков – Димитър, наследникът на бизнесмена Йордан Портокалски и негов пълен адаш, каката на когото в неделя се дипломира като отличничка в АУБ, Николаос Козас, чийто татко Йоанис живее в луксозно имение до Дъбрава и се занимава с дистрибуция на маслини, дъщерята на стоматолога Георги Онтев – Мая, и др. Първа под чертата е Йоанна Красимирова Владимирова от V СОУ, чийто баща е собственик на популярно благоевградско заведение, но най-вероятно девойчето ще влезе в МГ-то, ако някой от родителите на Йоан Захариев Тупавичарски от гр. Рила, Милан Александров Стойчев от Симитли или Георги Стефанов Златинов от Петрич прецени, че детето му е още малко да пътува или живее самичко в Благоевград още от V клас, и освободи мястото.

29-те момчета и момичета ще сформират само една паралелка в V клас. Този вид прием без изпити единствено върху резултати от олимпиади бе въведен от Министерството на образованието преди няколко години, припомни шефът на Инспектората по образованието Огнян Соколов. Сега децата са приети без изпити, но ако решат да продължат в Математическата гимназия, в VІІ клас ще се явят на изпити по български език и математика заедно с всички останали кандидати, уточни той.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене