Златен Рожен подкрепя колоездачния тур на легендата на германското колоездене Олаф Лудвиг

 От точно десет години германецът Олаф Лудвиг – едно от най-големите имена в световното колоездене, стои зад инициативата запалени хоби-спортисти от Германия да опознават България от първо лице, под формата на колоездачни обиколки в няколко красиви кътчета на страната – района на Сандански, и част от българското Черноморие. Съдействие на инициативата на местно ниво оказват от много години Община Сандански и организации като Сдружението на хотелиерите и туроператорите, но и редица частни компании като Винарска изба и хотел „Златен Рожен“, които припознават като своя мисия идеята на Лудвиг да работи активно за популяризиране на региона сред немски туристи, които се интересуват от планини и екстремни спортове.

 Кой е Олаф Лудвиг и каква е връзката му с България? Лудвиг е световна легенда с над 28 години кариера на професионален колоездач зад гърба си. Прави първите си стъпки в професоналното колоездене през 90-те в Холандия, след това кариерата му се развива стремително, като му носи Зелена фалнелка в Tour de France – (дава се на състезателя с най-добро време на спринтовете), най-много етапни победи – цели 36 в Пробега на Мира („Course de la Paix“), световна титла на шосе през 1981 год., както и олимпийска титла в колоездене на шосе от олимпийските игрите в Сеул през 1988 година. Победител е в престижната Обиколка на Франция „Тур дьо Франс“ през 1990 година. След като приключва състезателната си кариера през 1996 г., германската звезда от бившата ГДР минава през постовете пресаташе, а впоследствие и мениджър на националния отбор на Германия по колоездене.

 Днес 58 годишният олимпийски и световен шампион се занимава с няколко изключително любопитни проекта в колоезденето, част от които са свързани пряко с България. Той е основателят на инициативата Bulgarian Cyclingtour, чийто старт е даден още през 2008 година, а септември тази година ще отбележи впечатляващ 10 годишен юбилей. Основен партньор и златен спонсор на инициативата на световноизвестния германски колоездач в юбилейната 2018 година е Винарска изба „Златен Рожен“, които подкрепят организираните от Лувдиг обиколки за любители на колоезденето от Гемания. Винарската изба оказва не само пълна логистична подкрепа на колоездачния тур, но е и домакин на съпътстващи обиколката събития като специални дегустации на типични за региона по долината на Струма винени сортове и кулинарни вечери.

 Именно любопитството към хората, страната ни, обичаите и традициите, а не просто страстта към тренировките, са причината толкова запалени привърженици на вело-спорта от Германия да изберат тази форма на своеобразен туризъм и да се включат във велосипедните походи на харизматичния световен шампион по колоездене. Идеята на обиколките, които вече цяло десетилетие се радват на изключителен интерес от немска страна, е именно съчетаването на активна почивка в района на Сандански с порядъчна доза спорт и културно сближаване.
Тази година запалените хоби-колоездачи от Германия имаха възможността да гостуват на Златен Рожен – главния спонсор на инициативата, и да се запознаят отблизо с целия процес на производство на вино, с новите френски и италиански сортове грозде, да научат как протича ферментацията, в какви бъчви отлежава виното и на финала да дегустират някои от вината с най-отличителни вкусови характеристики, както и да закупят по няколко бутилки, които да споделят с близки и познати в родината си.

 През месец май германецът придружи 2 групи от свои сънародници, като всяка от тях имаше възможност в рамките на една седмица по предварително направена програма да се запознае с природните забележителности и условията за спорт и туризъм в живописния Югозапад. В първата група участваха 14 мъже, а към втората се присъединиха общо 16 души, сред тях и 3 семейства. Няма никакви ограничения във възрастта на участниците, въпреки, че програмата е строго разчетена по дни и часове, сподели Лудвиг, тъй като основната цел на вело туровете не е тренировка за спортни постижения, а нови емоции и впечатлениея за участниците. До момента в Bulgarian Cyclingtour са се записвали всякакви хора – любители на колоезденето, на възраст от 28 до 75 години. Средно на ден се изминават по около 100 км, като групата винаги се придружава от отлично оборудван бус, който подсигурява безопасността по трасето и възможност за почивка в случай на нужда. Също така няма изискване участниците във вело-похода да имат и спортен бекграуд, затова и част от работата на Олаф Лудвиг е да им даде съвети как да карат безопасно или как да се движат в група.

 Следващите три групи от немски вело-ентусиасти се очакват в Сандански в началото на септември.

Ралица Василева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене