10 пъти по-малко са горските пожари от началото на годината

Десет пъти по-малко горски пожари от началото на годината в сравнение с първото полугодие на 2017 г. отчитат от Изпълнителната агенция по горите. „Около 1000 декара гори са изпепелени от пожари тази година, а миналата година за същия период опожарената гора беше над 10 хиляди декара“, заяви  Владимир Константинов, главен експерт в Изпълнителната агенция по горите.

60 са регистрираните пожари от началото на 2018 г., а за същия период на 2017 г. те са били над 200. „Тези цифри говорят за това, че имаме доста валежна пролет, което ни помага, както и мерките, които сме предприели, дават резултат“, каза експертът.

Още през февруари Изпълнителната агенция по горите и пожарникари са започнали изпълнението на съвместния си план за взаимодействие. Направени са проверки във всички горски пространства и общински структури, които отговарят за горските територии. Проверена е готовността за пожароопасния сезон, който се очаква традиционно да е най-тежък през лятото.

Констатациите тази година са добри – почти всички предвидени противопожарни мероприятия са или изпълнени, или е в ход тяхното изпълнение. Готовността на колегите за реакция при сигнал за пожар е на много добро ниво“, посочи Владимир Константинов.

По негови думи се реагира своевременно на всеки сигнал и пожарите се потушават още в началото и преди да навлязат в горските територии те са ликвидирани.

darik

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене