Внимание! Татуировките с къна могат да бъдат опасни

Любителите на татуировките трябва добре да се информират и да бъдат наясно с рисковете, които крият те. Понякога, се оказва, че временните рисунки по тялото са по-опасни от перманентните.

Потвърждаващ пример за това е случай на двама братя от Съндърланд, които са си направили татуировки с къна по време на семейна почивка в Майорка. Седмица по-късно, проблемите с третираните части на кожата, започнали. В интервю, майката казва, че ако със съпругът ѝ са имали подозрение, че къната е опасна за кожата, никога нямаше да позволят на момчета да направят нещо подобно. Случаят на братята за изгарянето е споменат в Newscastle RVI.

Дори и да не се стигне до химически изгаряния, винаги има риск от възпаление.

Ето кои са основните симптоми:

Сърбеж – поява на мехури;
Силно зачервяване;
Повече от минимално подуване;
Излъчване на топлина от мястото;
Дразнене на кожата около татуировката;
Отделяне на гной или жълтеникава/зеленикава течност;
Болезнени на допир.

Това са най-честите видими проявления на възпаленото място. Може да има и други неразположения, като отпадналост и мускулни болки.

Пред британските медии дерматологът д-р Антон Александров казва, че така наречената черна къна всъщност не е точно къна, тъй като естествената е червена.

Черната къна съдържа химично вещество, наречено парафенилендиамин (PPD), което е забранено да се използва върху кожата в страните на Европа.

В някои култури има обичай да се използват рисунки от къна за различни събития и сватби.

Проучванията установяват, че най-малко 69% от хората ще проявят симптоми на възпаление от черната къна, ако тя остане върху кожата повече от два часа, което е обичайно, когато се прилага като временна „татуировка“.

Говорителят на Британската дерматологична фондация заявява, че това може да причини „трайни последици“ за кожата.

Д-р Александров пояснява, че ако има желание за поставяне на временна татуировка от къна черната трябва да се избягва и червената е по-безопасна. Естествената къна се състои изцяло от растителни съставки, включително евкалипт.

/puls.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене