Повече от една трета от британците не знаят, че ще има евроизбори

Лондон

Над една трета от британците не знаят, че тази седмица могат да гласуват за Европейски парламент и за местни органи на властта, сочат резултатите от най-новата социална анкета във Великобритания.

Според проучване, извършено по поръчка на вестник „Дейли мирър“, 38% от гласоподавателите не са наясно, че в четвъртък могат да избират евродепутати, както и стотици общински съветници в Англия и Северна Ирландия.

Изследването потвърждава прогнозата, че Партията на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП) ще се представи най-добре на евровота с убедителна преднина пред опозиционните лейбъристи и управляващите консерватори. Наблюдатели обясняват, че тази добра позиция на антиимигрантската партия се дължи и на факта, че повечето нейни привърженици знаят за двата вота на 22. май и вероятно ще отидат да гласуват, предаде БНР.

Според анкетата ЮКИП ще има добри резултати и на местните избори, като ще се нареди на трето място след Лейбъристката партия и консерваторите на премиера Дейвид Камерън.

Антиевропейската кампания на ЮКИП обаче продължава да предизвиква бурни обществени реакции. Преди дни нейният лидер Найджъл Фараж беше обвинен в расизъм заради изявление, че не би искал неговите съседи да са румънци. Във вторник той беше принуден да се оттегли от предизборен митинг, организиран от партията в южния лондонски квартал „Кройдън“, след като негови привърженици влязоха в остри пререкания с местни жители и демонстранти, дошли да протестират срещу антиимигрантската платформа на ЮКИП.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене