Проф. д-р Донка Байкова, диетолог: Кафето повишава умствената и физическата активност

Проф. д-р Донка Байкова е специалист по здравословно хранене и диететика. Тя е ръководител на катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве на към Медицинския университет в София.

Kакви са ползите от кафето и как трябва да го пием?

– Кафето е втората по честота освежаваща ободрителна напитка след чая в света. Тя ни биотонизира, допринася за повишаване както на умствената, така и на физическата активност и резултатност при спорт. С кафето се събуждаме, с него се освежаваме в централната част на деня.

През последните години то има широко приложение в диететиката, особено в програмите за редукция на свръхтегло и затлъстяване, тъй като намалява апетита. Разчита се на кофеина, който стимулира секрецията на хормона норадреналин от надбъбречните жлези. Той е отговорен за апетита и именно заради него, като изпием едно кафе, не се чувстваме гладни.

На второ място кофеинът и хлорогеновите киселини активират термогенезата. Това е процес за изразходване на енергия при храносмилането – стимулира се изразходването на енергия чрез физиологичните процеси като храносмилането. Подобна функция имат лютите чушки, които през последните години станаха популярни.

На трето място кофеинът помага при разграждането на мазнините и тези разградни продукти се изхвърлят с урината през бъбреците навън. Затова е традиция в много европейски държави кафето да се пие с вода. Всички знаем, че като изпием едно кафе и отиваме да търсим тоалетна.

Както полифенолите, така и хлорогеновите киселини са антиоксиданти. Те обезвреждат високоактивни кислородни радикали, които се образуват непрекъснато при обменните процеси в организма на човека и имат потенциала да отключат канцерогенна реакция например. Антиоксидантите захващат тези свободни радикали и ги обезвреждат. Същото важи за черния шоколад – той е от какаово зърно, много подобно на кафеното. То е със същите характеристики, но с по-високо съдържание на кофеин и хлорогенови киселини.

А какви са вредите от кафето?

– Отрицателните влияния идват от предозирането с кофеин. То има свойството изведнъж да срине умствената ни работоспособност. Така изпадаме в едно безсилие, дори безпомощност, понижава ни се биотонусът и може да заспим. Това е много важно да се каже на студентите – да, стимулира, стимулира… и изведнъж прави срив. Ако цяла нощ преди изпита сме пили кафе, очакваме от него чудеса, а се оказва точно обратното на сутринта.

Полифенолите – химически субстанции в състава на кафето – допринасят за намаляване усвоимостта на желязото в храните. Ние специалистите казваме, че кафе веднага като десерт след хранене не е много подходящо.

Когато приемаме порцията си месо или риба, разчитаме организмът ни да бъде снабден с биоусвоимо желязо, но именно това желязо се изхвърля от полифенолите. Те пречат на неговото усвояване. По същия начин се намалява и усвоимостта на други минерали – магнезий, калций. Освен това може да ни обземе безсъние. Предозирането може да доведе до високо кръвно налягане, разтреперване и свръхвъзбудимост на нервната система. Това са все рискове от предозиране на кофеина. Видовете кафе имат различно съдържание на кофеин. Той може да стигне дори до 100 мг. на чаша.

А какво ще кажете за ритуалното пиене на кафе със сладкиш?

– Това е вид традиция при нас. Това е много добър повод за социални контакти. С кафето се консумират сметанови тортички, бутерки, соленки, разни закуски и кроасани, които са много мазни. Освен това то често се пие с животинска сметана и много захар, което вместо да допринесе за отслабване, разбира се, може да има обратния ефект. И все пак умерената консумация на кафе намалява риска от развитие на диабет тип 2, инфаркти и инсулти.

Как съдите за обективността на изследванията за кафето?

– Винаги ги разделям на две – едните са спонсорирани от фирми, които произвеждат кафе и тези изследвания са поръчкови. Но в края на краищата изводът е, че всичко е въпрос на доза.

Вредно ли е пиенето на кафе сутрин на гладно?

– Да, то не трябва да е първото нещо, което приемаме сутрин, защото храносмилането се смущава. Има проучвания, които сочат, че първото нещо трябва да ни детоксикира и според много автори това са пресните плодови сокове. Организмът трябва да излъчи от тялото метаболитите от обмяната на веществата, която е била много активна през нощта. Ранното сутрешно кафе блокира този процес на детоксикация. Първо закуската и чак по-късно идва кафето. Препоръката на специалистите е междинната ни закуска към 10.00 ч. да е с него и някакъв плод, бисквитка, сухи плодове или ядки. Освен това кафеното зърно има около 11% белтъци, тоест това е една висока хранителна стойност. Има и 11% мазнини, минерали, фибри и други неразтворими вещества. В тях влизат и въглехидратите, но те не се разтварят във водата и ги изхвърляме. Значи това си е една храна де факто.

Вредна ли е утайката?

– Не бих казала. В нея има предимно въглехидрати, както и фибри, захароза. Има и неуточнени вещества. Аналитичната апаратура непрекъснато се развива и след време ще открият нещо ново в кафето. Антиоксидантите до скоро бяха много малко на брой, защото не ги познавахме. Сега знаем, че са над 6000 и всеки ден се увеличава бройката им. В неразтворимите вещества има и летливи, ароматни вещества, които също действат освежаващо. Вие знаете даже утайката колко хубаво ароматизира цялата ни къща, когато я изхвърлим в кофата. Тези ароматни вещества активират отделянето на ендорфини.

Има ли пристрастяване към кафето?

– Има. Като бях по-млада, имах чувството, че ставам кофеиноманка. При хора, които консумират по няколко кафета дневно, се усеща, че организмът им иска и още, и още, и още, защото се отделят ендорфини – хормоноподобни вещества на щастието. И затова човек си го иска.

Какво е мнението ви за безкофеиновото кафе?

– Препоръчвам органичното безкофеиново кафе или поне да внимаваме какво си купуваме – да не си купуваме евтино кафе.

Опасно ли е недобре съхраняваното кафе?

– Често ме питат за афлатоксините – те се откриват именно в зле съхраняваните кофеинови продукти. Когато кафето е оставено на въздух, на влага в открити кошове в магазините, то може да стане и източник на нежелани токсини. Най-добре е да се съхранява в херметично затворени опаковки, изолирани от топлина и слънчева светлина. Смляното кафе се съхранява не повече от два месеца, защото след това нищо полезно не остава в него и се овлажнява. Важното е да имаме култура на консумацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене