(ВИДЕО) Небивал интерес от страната и Европа към еньовденския фестивал в Делчево

За поредна година, живописното гоцеделчевско село Делчево бе домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който се проведе през двата почивни дни, организиран от община Гоце Делчев. Небивал интерес към фестивала отбелязаха тази година, отбелязаха организаторите. Да присъстват на еньовденския празник в Делчево пристигнаха организирани туристи от Бургас, Благоевград, Ямбол, Сандански, Русе, както и от Финландия, Швеция и Германия. Програмата в първия ден на фестивала, събота, започна в 19.00 часа, когато малки и големи се включиха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден, денят в който празнуваме Еньовден, започна в 05.00 часа с посрещане на изгрева слънцето и бране на билки. След това, на селския мегдан започна изработката на еньовски венци след което бе проведен конкурс „Най-хубав еньовденски венец“. Тази година, наградата грабна 10-годишната Ния, гражданка на Финландия но с български корени. И тази година „Еньовата буля“ отправи своята благословия, а всички, които желаят се провряха през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево бе организирано и ателие по грънчарство. Всеки който пожела можеше да се пробва в изработването на глинен съд под ръководството на сръчен майстор. Така, всеки който се прежали да поизцапа ръцете си в глината, отнесе незабравим сувенир от Делчево.

Освен това, присъстващите на фестивала научиха някои магически еньовски тайни за билките, запознаха се с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Специален гост на фестивала тази година бе шеф Елена Петрелийска – финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки които гостите на Делчево имаха възможност да опитат И тази година на площада на селото бе организиран благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, на инициативата „Хроника срещу рака“ където всеки ще може да си закупи саксия със жива билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

Празничното настроение на мегдана на Делчево се поддържаше от богатата, традиционна Еньовска фолклорна палитра, която участие взеха обичани детски фолклорни групи и песенно-танцови формации. Специален гост на празничната, еньовденска програма в Делчево тази година бе Николай Славеев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене