Люба Попова: Топлина във формата на ръчно изработени бижута

Имам честта да ви пред­ставя една млада и вдъхно­вяваща дама, която внася светлина в живота ни чрез ръчно изработени бижута и аксесоари.

Родена в Благоевград, Люба Попова завършва средното си образование в 7. СУ „Свети Седмомичислени­ци“. Първоначално възнаме­рява да следва в Германия, но по-късно решава, че иска да се развива в родината си. Озовава се в Американ­ски университет в Бълга­рия (АУБ) – един прекрасен остров на свобода, познание и вдъхновение, който аз и Люба обитавахме по едно и също време (2012-2016 г.). Люба (подобно на мен) за­върши журналистика и масо­ви комуникации в съчетание с политически науки и меж­дународни отношения.

В момента Люба работи в маркетинг агенция и паралел­но развива Amalgama – неин бранд за ръчно изработени бижута и аксесоари, които съчетават романтичния дух на миналото с модерната естетичност. В свободното си време обича да посещава културни събития, да общува с хора с най-различни зани­мания, да чете книги и статии и да придобива нови позна­ния и умения. Занимава се още с йога, сноуборд, бягане и танци. Обожава да пътува из близки и далечни земи, защото, както сама отбе­лязва, от пътешествията си черпи вдъхновение както за творческите си изяви, така и за един по-пълноценен и балансиран живот. Мечтае да обиколи поне 30 държави преди 30-тата си годишнина.

Сега ви оставям в ръцете на Люба!

– Как, кога и защо реши да развиваш бизнес с ръчно изра­ботени бижута?

– Бижута правя още от гимна­зията, но творчеството и идеи­те ми много се промениха през годините. От шарени дрънкулки за тинейджъри, аксесоарите, които създавам, се превърнаха в истински елегантни бижута. Започнах да изграждам свой собствен почерк.

На 27 декември 2017 г. от­празнувахме първия рожден ден на бранда с коктейл и пре­зентация. През тези месеци ус­пях да представя Amalgama на 5 арт базара и гостувах на още няколко творчески събития. Ха­ресва ми да общувам с хората, за които създавам аксесоари, да разбирам желанията и нуж­дите им. Така пресъздавам уни­калността на тяхната идентич­ност, вплетена с моя творчески стил.

– Сама ли правиш всичко или имаш някакъв екип?

– Стартирах проекта абсо­лютно сама и сравнително бър­зо осъзнах колко е трудно. Сега зад мен стоят прекрасни прия­тели, които се включват и вина­ги когато е необходимо, имам подкрепа и рамо за опора. За някои събития си партнирам със Силва Йорданова, дизайнер на марката дрехи Silva Atelier. С други творци също си сътруд­ничим, защото съвместните проекти са чудесни възможнос­ти за развитие и забавление.

– Какво ти дава подобно за­нимание и как го съчетаваш с работа на пълно работно вре­ме?

– На първо място, това за­нимание ми отваря вратата към света на въображението. Надявам се ти и читателите ви да не сметнете за твърде на­лудничаво схващането, че не живеем само в реалността на вчера, днес и утре. Докато те четат това интервю, във въоб­ражението – тяхното, а и мое­то, се случват милиони други неща. От това схващане за различните реалности идва и моят отговор за съчетаването на времето. Както бях спомена­ла в една моя статия, времето е една абстракция, стига да има желание, има и начин. Трудно е да се занимаваш активно и постоянно с няколко неща, но ако те ти доставят удоволствие и те правят щастлив, някак на­мираш начин от само себе си. Динамичната работа и екипът в офиса ме провокират ежеднев­но, а Amalgama, от друга страна, ме успокоява. Аз съм упорита, може би и това ми помага.

– Можеш ли да споделиш ня­кой пример за интересна обра­тна връзка от твои клиенти?

– „Ей, ама те наистина са от дантела!“ Или „Много са ма­гични и красиви.“ Това са думи, които съм чувала при участия­та си на базари. Усмивките на момичетата, когато слагат за първи път готовите аксесоари, са най-ценната за мен обратна връзка. Обичам да радвам хо­рата, така и аз съм по-щастли­ва.

Спомням си също колко мно­го се зарадвах, когато на едно събитие коктейл в споделено­то (co-working) пространство MOVE.BG едно момиче ме спря с думите: „Ей, ти си момичето с дантелените обеци, колко яко!“ Тогава осъзнах, че продуктите, които създавам, са запомнящи се.

– Кое е най-трудното в из­граждането на бизнес с подоб­на насоченост в България?

– Пазарът в България е мно­го малък, затова човек трябва да мисли за бъдещо развитие и в чужбина. Изкуството тук бавно и полека започва да се цени повече, но стандартът на хората често не им позволява да отделят пари за него. Ръчно изработени бижута и аксесоари има много, но изключително ва­жното е качеството на изработ­ка и какво ги откроява, каква е душата им.

– Какви са дългосрочните ти цели: искаш ли да се издържаш изцяло от това или предпочи­таш да го държиш по-скоро като хоби? Как планираш да го развиваш?

– Харесва ми нещата да се развиват със своя собствен ритъм. От известно време не си правя грандиозни планове и мащабни схеми, защото бъ­дещето е непредсказуемо и нещата просто се случват, ко­гато работиш за тях. Планирам постепенно проектите ми да се разрастват, това мога да кажа засега, но ти обещавам да раз­кажа повече в някое друго ин­тервю след 5-6 години.

– Къде биха могли нашите читатели да разгледат твоите творения и евентуално да на­правят поръчка?

– Читателите могат да разгледат бижутата на сай­та на Amalgama, както и във Facebook и Instagram (@Amalgama.accessories). На живо могат да се видят в Nail Bar (ул. Алеко Константинов 45, София) и в ателието Silva Atelier (ул. Казбек 30, София). Надявам се скоро да има и други локации. В социалните мрежи също обявявам участи­ята на фестивали и базари. Не отказвам и лични срещи с хора, които искат да си поговорим за поръчкови модели.

Творчеството вирее добре в тандем с чаша хубаво вино.

Даниел Пенев

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене