Ще се реши ли казусът с първокласниците в Благоевград? Директори разчитат на кмета Ат. Камбитов и РУО

За 66 места във II ОУ “Димитър Благоев” – Благоевград подадените заявления от родители на кандидат-първокласници са 86. Училището е утвърдило прием на 3 паралелки с по 22-ма ученици, но кандидатите са с 20 повече
“Да, заявили сме три паралелки, но подадените заявления са за 4. Не знаем какво ще правим”, призна директорът на II ОУ Христо Манчев. Учители разясниха, че заради ограничението на материалната база не е желателно да формират 4 паралелки, още повече че според разпоредбите на Министерството на образованието и науката през учебната 2020/2021 г. всички училища в страната трябва да преминат на едносменен режим на обучение, но не знаят как ще бъде решен настоящият казус с повечето кандидати от обявените места, след като такова е желанието на родителите
Пред подобен казус е изправено и VIII СУ “Арсени Костенцев”, което е единственото от големите училища в града на едносменен режим. Там постъпилите заявления са 110 за 88 места. Припомняме, че заради големия наплив за настоящата учебна година се наложи разкриването на извънредна 5-а паралелка и за да бъдат поети 111 ученици в 1 клас.
За предстоящата 2018/2019 г. училището обяви прием на 4 паралелки, или 88 ученици. По този повод директорът Сергей Биров разясни, че има известен резерв и биха могли да приемат 110 ученици в 1 клас, но ако направи 5-а паралелка, трябва да се развалят специализирани кабинети по предмети, в които са инвестирани средства. Ситуацията в училището се усложнява и от факта, че сред подадените заявления има и на живущи в съседния жк “Ален мак”. Както е известно, майки от “Ален мак” се разбунтуваха и отказаха да запишат децата си в прилежащото за района IX ОУ. Родителите заплашиха, че ако децата им не бъдат приети в VIII СУ, няма да ги пратят на училище на 15 септември. Въпросът бе засегнат и на сесия на Общинския съвет, а за да тушира напрежението, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов лично се срещна с майките. Какво точно са си говорили управникът и родителите не стана публично достояние, но в крайна сметка в VIII СУ има постъпили заявления и от съседния квартал.
Както “Струма” писа, първата, подала документи в VIII СУ, бе точно майка от “Ален мак”. Именно за да бъде решен сложният казус, директорът е изпратил писма до кмета Ат. Камбитов, началника на отдел “Образование” Симона Митова, до Регионалното управление с молба да му бъде оказано съдействие.
“За мен най-удачният вариант е да се пристъпи към завишаване броя на децата в 4-те паралелки. В този смисъл училището ни е едно от последните, строени в града, отговаря на съвременните изисквания и за разлика от други разполага с достатъчно просторни класни стаи от 55 до 70 кв. м, за да обучава повече ученици в паралелка”, вижда изход от ситуацията С. Биров.
5 паралелки обяви VII СУ “Кузман Шапкарев”, което през последните години формираше по 6 класа с първолаци, но сега ги редуцира с една, или ще приеме 110 ученици. “Всичко е нормално, няма напрежение. Подадените заявления са 116”, коментира зам. директорът на училището Ирена Стамболиева.
Както е известно, при изготвянето на общинската система за 1 клас 6 от общо 11-те училища, реализиращи прием на първокласници, бяха вкарани в общи райони. Така родителите могат да подават заявления и за двете учебни заведения с общи прилежащи територии и след това да решат в кое да запишат детето си.
“Да, това е право на родителите. Реално ще разберем колко са приетите първокласници, след като дойдат да се запишат с оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група”, разясни заместник-директорът на III ОУ Васил Чолаков и допълни, че подадените заявления са 110, колкото са и местата за утвърдените 5-те паралелки.
44 са подадените заявления за 2-те обявени паралелки на V СУ “Георги Измирлиев”, въпреки че училището има база и капацитет да обучава и повече ученици.
Как ще бъдат решени казусите с повечето кандидати и ще се стигне ли до ескалиране на напрежението, предстои да стане ясно след обявяване на списъците с приетите първокласници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене