Мъж от Гоце Делчев изпадна в кома след ужилване от стършел

 Двама, ужилени от стършел, са приети в тежко състояние за интензивно лечение в реанимация на болница „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев. Само за две седмици в болницата са спасени и четирима, от тях две жени от Саточва и Хаджидимово, ухапани от змии.

 Сред приетите в най-тежко състояние е 43-годишен горски работник от село Блатска, община Хаджидимово. Пострадалият е ужилен от стършел в гората по лявата ръка, над лакътя.

 „Стършелите са по-опасни от змиите, бързата, адекватна реакция и лекарска намеса в такива случаи са животоспасяващи”, каза началникът на реанимация в МБАЛ – Гоце Делчев д-р Милан Първанов. Ето какво разказа специалистът, който е с над 35-годишен опит като анестезиолог:

 „Ужилването е най-опасно за хората, които са алергични към отровата, и това състояние крие огромен риск за живота им. В конкретния случай 43-годишният горски, който е физически здрав и издръжлив, се почувствал по-добре след оказаната първа помощ във филиала за спешна помощ и по свой избор си тръгнал, но от силната интоксикация получил срив на кръвното налягане, паднал на входа и загубил съзнание. Пациентът бе приет изпаднал в кома, поставен бе на апаратна вентилация и изведен от критичното състояние.

 По същото време в болницата бе прието и 14-годишно момиче от Гърмен, което е ужилено също по ръката в гората в района на село Тешово. След реанимационните действия и интензивно лечение и двата случая бяха стабилизирани.

 В моята практика най-сериозно пострадал с реална опасност за живота бе жена, която бе нажилена от кошер пчели. Редно е хората да знаят, че ужилването от насекоми – оси, пчели, стършели, е не само болезнено, но и изключително опасно. В някои случаи това неприятно преживяване може да завърши фатално. Ако сте пострадали, е важно да запазите самообладание и да потърсите лекарска помощ”, поясни д-р Първанов.

 Насекомите са особено активни около местата, където има узрели плодове, и там, където се разнася силна сладникава миризма. Не струпвайте хранителни отпадъци в близост до мястото, където лагерувате, когато сте на пикник, къмпинг или на излет сред природата, съветват лекарите.

 Четирима, ухапани от змии, са обслужени в реанимация на гоцеделчевската болница, първият случай е от края на май. Наскоро е приета жена от Сатовча, която е ухапана по ръката, докато почиствала трева в двора на къщата си. 60-годишна от Хаджидимово също е ухапана, докато била на нивата. Другите два случая са мъже, които са ухапани от опасното влечуго в землището на община Гърмен – село Дебрен и село Горно Дряново.

 Според лекарите от МБАЛ – Гоце Делчев няма зачестяване на случаите на ухапани от змия, преди 7 години имало бум на пострадали, тогава само за месец са обслужени 12 души.

 В благоевградската болница има регистриран само един случай на ухапване от змия. Инцидентът станал в къща в землището на село Дъбрава, 70-годишна жена е приета за интензивно лечение в реанимация. Пепелянка, по описанието на благоевградчанин, бе забелязана през май в центъра на града, при моста срещу кв. „Вароша”, тогава първо са информирани служителите на паркинга, които подали сигнал и опасното влечуго е хваното да лежи под лек автомобил от експерти от „Гражданска защита“.

 При ухапване от змия незабавно трябва да се потърси лекарска помощ за поставяне на противоотрова и интензивно лечение. Желателно е да се направят по възможност снимки на змията, за да може лекар или друг специалист да я разпознае./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене