Второкласници с урок за ЕС в Благоевград

Второкласници от Второ основно училище „Димитър Благоев“ – Благоевград получиха първите си знания за Европейския съюз, неговите символи и ценности. Инициативата се проведе в офиса на Областен информационен център и е част от лятната занималня, която учебното заведение организира за своите ученици.

Малките граждани на Европейския съюз вече знаят кои са страните – членки на организацията и нейните символи. С ентусиазъм и старание момичетата и момчетата рисуваха знамената на всяка от 28-те държави и научиха техните столици. Чрез интерактивна игра управителят на ОИЦ – Благоевград г-жа Теменужка Стамболиева им разказа любопитни факти за всяка страна, а децата имаха възможността да открият любимата си държава на картата на Европа. Коя европейска страна е родината на Дядо Коледа, от къде идва авторът на „Пипи Дългото чорапче“ и къде любимо четиво на малки и големи са комиксите? Това са малка част от въпросите, които приковаха вниманието на малките европейци и чийто отговор те вече знаят.

Децата оприличиха ЕС на училищен клас, в който по-силните помагат на по-слабите. И подобно на клас, в който някои деца обичат математиката, а други музиката, някои страни от ЕС имат интереси, които са различни от тези на други. „За да живеят хората в мир, всеки трябва да приема останалите такива, каквито са. Всяка страна живее според своите традиции, език и култура“. Така малките ученици на Второ ОУ разтълкуваха девиза на ЕС – „Обединени в многообразието“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене