Крава, щъркели и лъвчета обединиха нацията

» Животинки правят това, което политиците не успяват

» Терез и Масуд вдигнаха на бунт България, бегълката Пенка просълзи целия ЕС

Нацията с притаен дъх чака тежката дума на властите за съдбата на кравата Пенка. И как иначе? Съдбите на онеп­равдани животни у нас са една от малкото каузи, под чийто флаг се обединяват всички. Няма животинска орис или че­тирикрака неправда, които да не станат повод я за протест, я за кампания и дори за бунтове пред портите на властта.

Най-пресният пример е имен­но кравата Пенка, чиято съдба достигна чак до Албиона, бю­рократите в Европейския пар­ламент и дори до началника му Антонио Таяни. Пенка не може да разчита на еколози, но при добър маркетинг (бунт на нейни сподвижници пред Министерския съвет), току-виж успяла да прокара и нова евро­пейска директива, за да й спес­тят сатъра. Пенке, с теб сме, то цяла Европа е с теб…

Две лъвчета преди месеци също станаха повод за истин­ско обединение на народа, виж­дано само около датите 24 май и 2 юни – Терез и Масуд. Съд­бата на двете животинки изка­ра на бунт на жълтите павета стотици поддръжници на лъ­вовете. Над 40 000 души пък се подписаха в апел бебетата да заминат и да се спасят извън страната. Премиер и минис­тър дори се хванаха за гушите дали Терез и Масуд трябва да останат тук, или да отпътуват за Холандия. Тъй като тук ус­ловия за тях нямаше, за да се развиват пра­вилно.

Същата съд­ба сполетя и трите не­връстни ме­чета, спасени край Доспат – живинките се озоваха в Гърция за ре­абилитация. Поредното до­казателство, че ако не е обще­ството, то дър­жавата хич я няма в грижата за животните откъм условия. Поне мечетата ги спасиха властите в Смолян­ско, но отново се наложи да търсят щастието си като миг­ранти.

Че държавата я бива за пиар с добродетелта, стана ясно когато общински съветници и местни партийни лидери се юрнаха да се снимат как спа­сяват бедстващите щъркели в Силистренско в началото на пролетта. Макар преди тях скромният Сафет Халид от село Зарица да подслони в къ­щичката си няколко птици, ги­нещи от студ, въпреки че едва сам имаше къде да се сме­сти там. Неговата истинска, човешка история също като Пенкината достигна и чуждес­транни ширини. А примерът на Халид последваха стотици на­шенци, които буквално „съби­раха“ щъркелите от снеговете и ги подслоняваха в домовете си, без да ги е грижа от зарази.

Нито Халид, нито някой от другите спасители на щърке­лите не поиска „европейско финансиране“ за доброто дело. И доказаха, че невинаги пари­те са фактор, за да се помогне на бедстващи животни. Въпре­ки че държавата обожава да харчи средства, за да се хва­ли след това с бройката спа­сени таралежи и костенурки. А се дават милиони, тъй като инфраструктурните проекти иначе биха из­требили поло­вината животни в родината, жа­лят се еколози. По списъка на премиера Бойко Борисов само Ной е спасил повече животни от неговите пра­вителства. „Чер­веният дрънда­вец спасихме на „Струма“ – 6,5 милиона лева дадохме пове­че, за да може да спасим дърдавец или дрън­давец, да не объркам името. За мечки, за таралежи, за вълци, за лисици, за костенурки, за прилепи, за врабчета огради, за всичко сме направили“, из­реди пред БНТ преди време премиерът. А съвсем наскоро подчиненият му регионален министър Николай Нанков пуб­ликува огромен ферман, пос­ветен на съдбата на колония лалугери, които министерство­то му ще спаси. Иначе ще бъ­дат издавени от новостроящия се язовир „Луда Яна“.

Няма спирка пред властта, що се отнася до поява в меди­ите, свързана с животни. Като кандидат-депутат министър Лиляна Павлова и бременна скарида се превърнаха в прес­комюнике от централата на ГЕРБ, посветено на благород­ството на бъдещата депутат­ка… Дори и омразни на хората компании като енергото стават по-мили и драги с кампании за спасяването на животни. Един от тримата на пазара за ток стартира акция по спасява­нето на царския орел с обезо­пасяването на 1000 стълба от мрежата. Дали някой е виждал орел (и то царски), кацнал на електрически стълб, е доста спорно, но старанието трябва да се уважава.

Затова, Пенке, дръж се! Теб няма да те дадем зян да ста­ваш като петнистия ловчан­лия Алонсо. Чиято трагична съдба също разплака цяла България.

Надя Панкова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене