„Мома Камбана“ „звънна“ първо в Благоевград

В библиотеката на читали­ще „Никола Вапцаров“ в Бла­гоевград прозвъня за първи път първата книга на Ани Ха­ралампиева „Мома Камбана“, която вече е с литературния псевдоним Аничка Баничка.

Приятели на българската литература от Благоевград почетоха премиерата на кни­гата, водеща на литератур­ната среща беше Красимира Кацарска, писател, литерату­рен критик и дългогодишен учител в благоевградската езикова гимназия. Забеля­заха се още архитект Емил Костадинов – 3 пъти депутат в Парламента, бившият кмет на Благоевград Ели Масева, бившият шеф на блгоевград­ския музей Камелия Грънча­рова и журналистката Лалка Бенгюзова.

С автора и нейната майка Мая Харалампиева от София пристигна и „Облаче ле бяло“ – дългогодишната водеща на популярното предаване по те­левизия СКАТ, бесарабската българка Райна Манджукова.

Аничка Баничка е родена в София, но е с корени от село Баница,Серско, лобното мяс­то на Гоце Делчев. Дядо й и баба й по майчина линия са част от прогонените от гърци­те бежанци през 1913 година. От близо 20 години Аничка живее в Марсилия, Франция, където завършва висшето си образование, а понастоящем се занимава с писане, музи­ка, работи и по различни кул­турни проекти. Творческите й търсения са насочени към фолклора, приказките и кул­турното съревнование на на­родите.

Първата й издадена книга „Мома Камбана“ е посветена на българския апостол и вой­вода Гоце Делчев, както и на героичното село Баница, Сер­ско, където той загива. Илюс­трирана е от големия худож­ник Любен Пашкулски, в нея присъстват и прекрасните авторски снимки от село Ба­ница на журналиста-будител и фотограф, Румен Жерев.

„Мома Камбана“ е приказка за малки и големи, в която се преплитат история, фолклор и настояще, разказа Аничка Ба­ничка. Земята и небето пода­ряват на своите чеда златна ябълка, около която да си по­дадат ръце, но страшна ламя посява отровните люспи на раздора сред трите сестрици Мизия, Тракия и Македония. Юнак Гоце сразява ламята в люта битка, но отровата й остава пропита в земята и в сърцата на хората, а златна­та ябълка изчезва безследно от дървото. Юнакът заплаща за този подвиг със земния си живот, но сянката му остава да живее в пустата камба­нария в село Баница – там се крие имане, способно да из­личи отровата от люспите на ламята.

Мома Камбана се отправя на чудно пътешествие в търсене на имането, но за да го получи, ще трябва да извърши много юначества – да слезе в до­лната земя и да срещне пред­ците си, да донесе жива вода, с която да съживи угасналата памет, да намери разковниче­то, което кара да цъфти всяко сключено сърце, да запали нов огън в селото, да се пребори с тъмничарите на ламята и с всички твари, които се опитват да я повлекат в най-страшния капан – този на забравата. Но дали това е достатъчно, за да изгрее отново златната ябълка и да събере всички братя и сес­три в хорото на народите?!

Румен Жерев

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене