Защо се удави 11-годишният Светльо Аспарухов от с. Микрево? Младен Петров: Ромските майки постоянно си кълнат децата: „Да умреш“, „Да те закопам“, „Рак да те хване“.

Срещам се с  Младен Петров – пастор на църквата „Ново начало“ в с. Микрево

Младен, разбрах, че детето, което се удави е от тази църква. Тоест то е посещавало тази църква. Едно вярващо единадесет годишно дете. Твоя пост във фейсбук ме заинтригува и затова реших да се свържа с теб. Пост свързан с грижата на родителите за децата си. Пост, който обвинява родителите в безхаберие. Пост, който призовава родителите да спрат да пият и да се грижат повече за своите деца. Да знаят къде са те по всяко време на денонощието.

Младен, Кой искаш прочете това което написа?

– Цялата ромска общност. Ромските майки постоянно си кълнат децата: „Да умреш“, „Да те закопам“, „Рак да те хване“. Повече от 80 % от ромите използват това нещо. То сигурно и при българите го има, но при ромите е по-често и по-силно отразено. Това е проклятие. Те кълнат децата си. В един момент когато такива неща се случа, то съм сигурен, че е плод на това нещо. Защото те изричат проклятие с устите си.

Ти успя ли да се видиш с родителите на това дете?

– Не съм ги виждал сега след смъртта  на Светльо, но ги познавам. Идвали са чат пат на църква. Даже баща му ни е оправял тока. Той се занимава с такива неща. Набор ми е. Знаем се от деца.

Тоест какво можеш да кажеш за тях като родители. Свестни ли са?

– Бедни хора. Бащата е работливо момче. Никога не е откраднал нещо. Не са лоши и безотговорни.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене