Проучване сочи! Родените в Пиринско в последните две години ще живеят с 1 г. повече

Родените през 2015-2017 г. жители на Благоевградска област ще живеят средно с 1 година повече от връстниците си от останалата част на страната, съобщи Териториално статистическо бюро – Югозапад, което е клон на Националния статистически институт. Екипът на директорката Емилия Илиева е изчислил, че средната продължителност на живота им ще е 75,8 г., при 74,8 г. за страната, макар че данните са само при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през годините повъзрастова смърт, без да са изследвани причините.

Като цяло в Пиринско всяка година средната продължителност на живота се увеличава с месец. Както навсякъде в страната, доста впечатляваща е разликата между женската и мъжка смъртност. Родените през 2015-2017 г. момченца ще доживеят средно 72,2 г., докато при момиченцата средната продължителност на живота ще е 79,5 г.

Както при жените, така и при мъжете равнището на показателя за Благоевградска област е по-високо от регистрираното средно за страната – съответно с 1,1 г. при жените и с 0,9 г. при мъжете. Най-много вдовици има в Кюстендил, където разликата между двата пола е най-голяма в цялата страна – 8 години.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене