„Акт и еротика“ в Градската художествена галерия в Благоевград

Изложбата „Голо тяло и еротика“ бе открита в залите на Градската художествена галерия в Благоевград. 31 скици, свързани с голото тяло и еротиката в българското изкуство, показва в сбирката си колекционерът доц. д-р Пламен Пъчев. Той започва да събира рисунки, лабораторни работи и скици на хартия още преди  89-а година.

„Когато искам да докажа, че нашите известни, но не и чак до там известни засега творци са достойни за уважение и интересни художници в традициите на европейската живопис – посочвам рисунки на голо тяло“, казва доц. Пъчев и допълва, че скиците и рисунките върху хартия нямат особено голяма стойност за големите колекционери. „Творбите обаче са безценни за специалисти и изкуствоведи, тъй като по тях един художник може да бъде преценен в неговата цялост“, допълва доц. Пламен Пъчев.

В сбирката могат да бъдат видени голи тела, рисувани от Спартак Дерменджиев, Владимир Димитров-Майстора, Илия Петров, Илия Бешков, Иван Лазаров, Греди Асса, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Мария Духтева и много други. Любителите на изкуството могат да разгледат „Голо тяло и еротика“ до края на месеца в Градската художествена галерия в Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене