Превозвачи от област Благоевград се включиха в днешния национален протест

23 автобуса, не тръгнаха днес от Автогара Благоевград по време на днешния национален протест, проведен от 14 до 15.30 часа. Своето недоволство от подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара, изразиха още превозвачи от Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Представителите на бранша са против приемането от Парламента на законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара, която да има правомощията на предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира, дали фирмите спазват закона.
Снимка

  „С този законопроект ще бъдат ощетени голяма част от превозвачите, за сметка на другите, които гонят лобистки интереси“ – коментира Николай Петков, представител на автобусния бранш в Благоевград. Според него, със създаването на Българска автомобилна камара , „ще бъдат иззети функциите на транспортното министерство и така ще бъде създадено „частно министерство“, което не бива да се допуска“.

  „Ние сме „за“ да има Камара, но тя трябва да е отделно от автомобилните превози. Последствията от този законопроект ще бъдат в ущърб и на превозвачите и на пътниците, защото нашите разходи ще бъдат увеличени с плащането, освен на лиценз и на членски внос към Камарата, което пък ще доведе до увеличение цените на билетите, като компенсация на нашите разходи“ – коментира още Николай Петков. По думите му, ако Законопроектът бъде приет, ще има нов национален протест в столицата, на 25 юни, на който превозвачите ще пристигнат със своите автобуси.

Повечето пътници на автогара Благоевград, проявиха разбиране и подкрепиха недоволството на превозвачите.

/ бнр

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене