Заради напрежението в Скопие с договора за името, Борисов отказа среща с македонския президент

Премиерът Бойко Борисов е отказал среща с македонския президент Георге Иванов, който днес и утре е в София по покана на българския държавен глава Румен Радев. Да се види с Иванов е отказала и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

„Срещите наистина са отказани. Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония“, коментираха от правителствения пресцентър. Снощи Георге Иванов категорично отказа да подпише договора с Гърция и обвини правителството на Зоран Заев в национално предателство.

„Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос“, заявиха още оттам.

Пред Епицентър.БГ дипломатически източник коментира, че създадената ситуация отново показва, че има сериозни разногласия между президент и премиер и по отношение на външната политика.

/epicenter

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене