ТЕЦ „Бобов дол“ ще гори слама и дърва покрай въглищата

ТЕЦ „Бобов дол“ не изпитва недостиг на въглища – въпреки закритите рудници за подземен добив в мините в Бобов дол и в страната, каза изпълнителният шеф на централата инж. Емил Христов.

В складовете има достатъчно гориво. Междувременно от дружеството са внесли искане в екоминистерството за издаване на разрешително да използват като гориво биомаса, смес от слама и дървени отпадъци.

ТЕЦ „Бобов дол “ работи с един от блоковете си и произвежда за денонощие около 3 300 мегаватчаса електроенергия. Предстои включване и на втори блок при очаквано повишаване на потреблението на ел енергия през туристическия сезон. Един от 230-мегаватовите блокове изгаря по около 7 500 тона въглища на денонощие, казаха специалисти.

Освен от открития рудник в Бобов дол, въглища се карат и от мини „Перник“ и мини „Брикел“. Така въглищата си остават основното гориво за централата. А ако получи разрешение да гори слама и дървени отпадъци, това няма да доведе до никакви екологични проблеми и замърсявания на атмосферния въздух и изобщо няма да предизвика екопроблеми за района, каза по повод опасенията, коментарите и недоволството на жителите на близкото с. Големо село, че изгарянето на отпъди ще доведе до вредни емисии при работата на централата, изпълнителният директор инж. Емил Христов.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене