Свържете се с нас

Новини

ТЕЦ „Бобов дол“ ще гори слама и дърва покрай въглищата

Published

на

ТЕЦ „Бобов дол“ не изпитва недостиг на въглища – въпреки закритите рудници за подземен добив в мините в Бобов дол и в страната, каза изпълнителният шеф на централата инж. Емил Христов.

В складовете има достатъчно гориво. Междувременно от дружеството са внесли искане в екоминистерството за издаване на разрешително да използват като гориво биомаса, смес от слама и дървени отпадъци.

ТЕЦ „Бобов дол “ работи с един от блоковете си и произвежда за денонощие около 3 300 мегаватчаса електроенергия. Предстои включване и на втори блок при очаквано повишаване на потреблението на ел енергия през туристическия сезон. Един от 230-мегаватовите блокове изгаря по около 7 500 тона въглища на денонощие, казаха специалисти.

Освен от открития рудник в Бобов дол, въглища се карат и от мини „Перник“ и мини „Брикел“. Така въглищата си остават основното гориво за централата. А ако получи разрешение да гори слама и дървени отпадъци, това няма да доведе до никакви екологични проблеми и замърсявания на атмосферния въздух и изобщо няма да предизвика екопроблеми за района, каза по повод опасенията, коментарите и недоволството на жителите на близкото с. Големо село, че изгарянето на отпъди ще доведе до вредни емисии при работата на централата, изпълнителният директор инж. Емил Христов.

/кмета

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
Реклама
loading...

Новини

ПЪРВО В ТОП ПРЕСА! инж. Георги Янкулов се връща на шефското място в РДГ – Благоевград

Публикувано

на

Инж. Георги Янкулов е човек на БСП – Петрич. Той е бивш директор на Регионалната дирекция на горите в Благоевград. Бил е директор и заместник-директор на горските стопанства в Петрич и село Първомай. През 2015 г. Янкулов беше временно изпълняващ длъжността кмет на община Петрич. Няколко мандата бе общински съветник от БСП в местния парламент. Бил е в общинското ръководство на червената партия.

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Новини

10 пъти по-малко са горските пожари от началото на годината

Публикувано

на

Десет пъти по-малко горски пожари от началото на годината в сравнение с първото полугодие на 2017 г. отчитат от Изпълнителната агенция по горите. „Около 1000 декара гори са изпепелени от пожари тази година, а миналата година за същия период опожарената гора беше над 10 хиляди декара“, заяви  Владимир Константинов, главен експерт в Изпълнителната агенция по горите.

60 са регистрираните пожари от началото на 2018 г., а за същия период на 2017 г. те са били над 200. „Тези цифри говорят за това, че имаме доста валежна пролет, което ни помага, както и мерките, които сме предприели, дават резултат“, каза експертът.

Още през февруари Изпълнителната агенция по горите и пожарникари са започнали изпълнението на съвместния си план за взаимодействие. Направени са проверки във всички горски пространства и общински структури, които отговарят за горските територии. Проверена е готовността за пожароопасния сезон, който се очаква традиционно да е най-тежък през лятото.

Констатациите тази година са добри – почти всички предвидени противопожарни мероприятия са или изпълнени, или е в ход тяхното изпълнение. Готовността на колегите за реакция при сигнал за пожар е на много добро ниво“, посочи Владимир Константинов.

По негови думи се реагира своевременно на всеки сигнал и пожарите се потушават още в началото и преди да навлязат в горските територии те са ликвидирани.

darik

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ