Свържете се с нас

Култура

Над 50-метрова часовникова кула и паметник на Богородица вдигат в Симитли

Публикувано

на

Цялостна реконструкция на площада в град Симитли ще бъде извършена след спечелен от общината проект. Стойността е 2 милиона лева, а площадното пространство ще придобие съвсем нов облик.

„В момента сме в процедура по обявяване на обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител. Ако няма обжалвания, строително-монтажните дейности могат да започнат най-късно след два месеца. До края на годината ремонтът на центъра в Симитли трябва да е приключен”, разкри кметът на общината – Апостол Апостолов.

Часовникова кула с височина над 50 метра в горния край на площада и изграждане на монумент на света Богородица са сред най-интересните нови придобивки, които ще имат симитличани. Паметникът на Божията майка ще бъде построен, тъй като градът чества своя празник на Малка Богородица – 8 септември.

„Тази година заради ремонта на центъра празникът ще се проведе на обновения ни градски стадион „Септември”, уточни Апостолов.

Ще се изградят водни каскади, беседки, пейки, фонтани, ще се направи и голяма сцена, която ще е покрита и ще се оборудва със специални светлинни ефекти. Настилката на цялото площадно пространство ще е от гранит. „Изпълнението на този проект ще промени облика на центъра на града ни. Вярвам, че новият ни площад ще радва не само жителите на нашата община, но и гостите ни”, допълни кметът на Симитли.

/кмета

коментара

Култура

На 20-ти септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Публикувано

на

Легендата разказва, че преди приемането на християнството Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции. Но след време осъзнал, че тези традиции са грешни и приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото семейство било подложено на изпитания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му.

След това семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд. Но въпреки всички изпитания Евстатий останал верен на вярата. След 15 години Евстатий отново бил повикан от императора, походът завършил с успех и Плакида бил провъзгласен на главен военачалник на цялата армия. След това той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество пък той разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Но радостта им била кратка, тъй като пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те починали.

Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

На 20-ти септември имен ден празнуват Евстати, Евстатий, Евстатия, Евстатиела, Стати, Статка, Статко. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!

коментара

Продължете с четенето

Култура

Депутат и кмет по стъпките на Тодевата чета! Почетоха банскалията Радон Тодев

Публикувано

на

Депутатът от ППГЕРБ Ал. Мацурев и кметът на Банско направиха преход по стъпките на Тодевата чета вчера, в деня на почит към героизма на банскалията Радон Тодев и неговата чета. Депутатът, кметът, общински съветници и младежи от ГЕРБ, осъществиха преход, който започна от село Годлево, до Радонов гроб: Целта ни беше да преминем по стъпките на легендарната чета, която през 1903 година превежда през планината бягащите от турския башибозук българи от Македония.

След няколкодневен преход четата на Радон Тодев влиза в последното си сражение с настъпващия враг, докато цивилното население се изтегля в безопасност в свободна България. В битката загиват Радон Тодев и четниците му, които преди да влязат в бой, приживе са опяти в Банско, защото са били с ясното съзнание, че отиват на сигурна смърт. Тяхната саможертва позволява на хиляди българи да се спасят от озверелите поробители.

За участниците в събитието беше даден курбан благословен от отец Георги Касапинов., написа депутатът Мацурев в личната си страница.

struma.com

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ