Свържете се с нас

ВИДЕО

ВИДЕО: Заразна епидемия грози с. Господинци, дядо и баба експлоатират изоставените си внучета

Published

на

Двама жители – „животновъди“ от гоцеделчевското село Господинци създават условия за заразна епидемия от условията на отглеждането на животните си. Единият, Кезим Пилев, държи затворени почти през целия ден около 30 овце и кози при абсурдни условия – животните живеят върху дебел слой изпражнения, стоят гладни до като двете внучета на възраст около 10 и 13 години, изоставени от родителите си, се приберат от училище за да ги изведат на паша. Дядото Кезим изпраща стадото с внучетата си на паша и с това приключват грижите му за животните. Непосредствено до „бивакът“ на овцете са съседските жилища а на пет метра от непоносимата смрад е домът на Валентин Куртов в който има и магазин за хранителни стоки. Ежедневно, децата на семейството му и съседните къщи са нахапани от кърлежи и бълхи което създава реална опасност от зарази не само на съседите но и на цялото село. „Дядото взима помощите за децата и за ден-два ги изпива в кръчмата а внуците му мизеруват“, твърди съседът Куртев. Кезим Пилев живее без вода и баня в къщата си, тоалетната в външна и без канализация и е построена непосредствено до улицата.

Другият „животновъд“ Стефан Кунев, който на около 50 метра над колегата си Пилев отглежда около 130 кози при почти същите условия.

„Никой не ме е информирал за такъв случай! Незабавно ще изпратя съответните общински служители да се запознаят с проблема и ще вземем съответните мерки, особено за децата“, каза кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов в отговор на запитването на Топ Преса.

На нашите зрители и читатели предлагаме потресаващият разказ на съседът, Валентин Куртов.

 

коментара

ВИДЕО

(ВИДЕО) На 145 зрелостници на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев тържествено връчиха дипломите

Публикувано

на

145 абитуриенти от най-старото учебно заведение в Гоце Делчев, Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев  на което само след няколко години предстои да честват неговата 100-годишнина, с традиционна тържественост връчиха дипломите за завършено средно образование. Тази година випуск 2018 за ПМГ-то се гордее със своите 91 отличници, от които 7 са абсолютни отличници за целия гимназиален образователен етап.

„Днес стъпвате в живота като зрели, самостоятелни хора, които ще бъдат орисани да избират, да вземат решения, да имат цели и да постигат своите върхове“, каза в приветственото си слово към абитуриентите, директорът на гимназията, Елка Божикова.

Сред гостите на тържеството бе и заместник кметът на община Гоце Делчев  и областен лидер на БСП , Валери Сарандев. Като връчи дипломите на абсолютните отличници той благодари за приносът им в издигане авторитета на общината не само в България, но и в чужбина.

По традиция, всяка абитуриентска паралелка, преди да им бъдат връчени дипломите изнесоха собствена програма с много самоирония и закачки което създаде невероятно настроение на събитието.

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

ВИДЕО

(ВИДЕО) Небивал интерес от страната и Европа към еньовденския фестивал в Делчево

Публикувано

на

За поредна година, живописното гоцеделчевско село Делчево бе домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който се проведе през двата почивни дни, организиран от община Гоце Делчев. Небивал интерес към фестивала отбелязаха тази година, отбелязаха организаторите. Да присъстват на еньовденския празник в Делчево пристигнаха организирани туристи от Бургас, Благоевград, Ямбол, Сандански, Русе, както и от Финландия, Швеция и Германия. Програмата в първия ден на фестивала, събота, започна в 19.00 часа, когато малки и големи се включиха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден, денят в който празнуваме Еньовден, започна в 05.00 часа с посрещане на изгрева слънцето и бране на билки. След това, на селския мегдан започна изработката на еньовски венци след което бе проведен конкурс „Най-хубав еньовденски венец“. Тази година, наградата грабна 10-годишната Ния, гражданка на Финландия но с български корени. И тази година „Еньовата буля“ отправи своята благословия, а всички, които желаят се провряха през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево бе организирано и ателие по грънчарство. Всеки който пожела можеше да се пробва в изработването на глинен съд под ръководството на сръчен майстор. Така, всеки който се прежали да поизцапа ръцете си в глината, отнесе незабравим сувенир от Делчево.

Освен това, присъстващите на фестивала научиха някои магически еньовски тайни за билките, запознаха се с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Специален гост на фестивала тази година бе шеф Елена Петрелийска – финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки които гостите на Делчево имаха възможност да опитат И тази година на площада на селото бе организиран благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, на инициативата „Хроника срещу рака“ където всеки ще може да си закупи саксия със жива билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

Празничното настроение на мегдана на Делчево се поддържаше от богатата, традиционна Еньовска фолклорна палитра, която участие взеха обичани детски фолклорни групи и песенно-танцови формации. Специален гост на празничната, еньовденска програма в Делчево тази година бе Николай Славеев

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ