Свържете се с нас

Светско

Поредният урок по родолюбие

Публикувано

на

„По Ботевите стъпки ний вървим, делото да продължим!“, „Героите не умират!, „Ботев живее в сърцата ни!“ С тези възгласи на Втори юни вечерта в град Гоце Делчев се завърнаха нашите участници в 72-рия национален поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“. Всяка година техният брой става все по-голям, като вече достигна 90 души – ученици, ръководители, родители.

„Групата ни беше една от най-големите и най-впечатляващите – сподели секретарят на Туристическо дружество „Момини двори“ Петър Смилянов. – В похода се включиха ученици от трите основни училища в града, ПМГ „Яне Сандански“, НПГ „Димитър Талев“ и училището в село Мосомище. Благодарим на директорите за отзивчивостта им, както и на кмета на Общината, който ни подкрепи. Много сме доволни и от учениците. Бих казал, че те проявиха героизъм по време на тоя дълъг преход. Бяха силно въодушевени и изразяваха възторга си с възгласи, песни и рецитали.“

Строени пред паметника на Ботев в центъра на града, след дългия поход от 27–и май до 2-ри юни, децата за пореден път изразиха признателността си към делото на героя. Някои едва сдържаха вълнението си. Силно въздействащи бяха и впечатленията, изразени от госпожа Анна Донкова, участвала като родител в похода. Пред събралото се множество тя заяви: „Няма по-голямо щастие от това да получиш урок по патриотизъм от собственото си дете!“
В тържественото посрещане се включи и ръководството на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Директорката – госпожа Людмила Дерменджиева, награди със специални грамоти организаторите и ръководителите на похода, а грамотите, подготвени за учениците от училището, ще връчи пред целия колектив.
Сред наградените беше и господин Димитър Агов – преподавател в училището, който за четвърти път поема отговорността за децата – участници в похода. „Патриотичният дух на всички е много висок – каза той. – Снощи пред паметника на Околчица актьорът, който се превъплъщава в образа на Ботев, произнесе толкова вълнуваща реч, че извика сълзи в очите на децата. А днес отидохме до село Скравена, където се съхраняват черепите на последните загинали Ботеви четници, и положихме цветя пред паметника костница.“

А ето и първите споделени впечатления на някои от децата:
Александра Кардашева: „Всичко по време на похода ми хареса и все пак за мен най-същественото беше, че извървяхме пътя заедно и си вдъхвахме кураж чрез песни.“

Мери Михайлова: „Важното е, че издържахме, извървяхме ония дълги полета под горещото слънце.“

Дея Кулишева: „За мен много вълнуващо беше, когато се изкачихме на Околчица. Мълчахме, всички изправени, и чакахме да чуем сирената…“

Приключи поредният поход по Ботевия път към свободата, поредният урок по родолюбие!

Юлия Баймакова

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

Болните от бруцелоза животни във Вуково станаха 4, 3 изчезнаха мистериозно, полиция издирва пастирите да ги изследват

Публикувано

на

Четири станаха заразените от бруцелоза животни от фермата на Иванка Натина в бобошевското село Вуково, където бе установена заболяла преди дни овца. В същото време мистериозно изчезнаха три животни, а двама от пастирите ги издирват с полиция, след като избягаха.

Вчера д-р Сапаревска от РЗИ – Кюстендил, клон Дупница, е отишла на място да вземе кръвна проба от хората, които са се занимавали с животните във фермата.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков съобщи по телефона: “Взета е кръвна проба само на един от пастирите, който е бил във фермата. Чрез полицията се издирват още двама. Потърсили сме съдействие да издирим всички, които са имали досег до стадото, за да бъдат изследвани. Бруцелозата е заразно и опасно заболяване за хора и животни. Няма ограда на обора, свинете са издълбали огромни дупки. Всички животни – овце, прасета, са пуснати безстопанствено по полето. Ветеринарите трябва да вземат спешни мерки, за да не се разпространи тежкото заболяване в района”, категоричен е д-р Величков.

Единият от пастирите на име Любчо от Рила е избягал заедно с козата, която отглеждал с другите животни във фермата, още когато се установила бруцелозата. Вчера с полиция е издирван в града, но в дома му не са открити нито той, нито козата.

Кметът на Рила Георги Кабзималски съобщи за “Струма”: “От полицията го потърсиха на домашния адрес, но Любен го нямаше, търсиха го и в с. Смочево, където работеше, преди да отиде във фермата във Вуково, но и там го няма”, каза Кабзималски.

Издирват се с полиция още двама души, които са имали досег с животните. В сряда вечерта стана известно, че от стадото на Иванка Натина освен болната овца липсват още две.

За случая на бруцелоза не е уведомена и областната управа в Кюстендил. Ресорен отговорник е зам. областният управител Райчо Цветин. Той потвърди, че от стадото са изчезнали общо три овце и допълни, че е научил за огнището на бруцелоза от медиите.

“Никой не ме е уведомил, че в областта има такова опасно заболяване по животните. В такъв случай се свиква епизоотична комисия и се вземат мерки да не се разпространи заразата. Ще пламне епидемия и ще се наложи да се убият много животни в Бобошевско”, изрази притесненията си Цветин.

Вчера все още не бяха готови повторните проби, взети от стадото във Вуково. Възникна и въпросът, като са вземани периодично кръвни проби от ветеринар, дали те са отразявани коректно в документацията. Случаят с болната от бруцелоза овца лъснал чак при изследване на животни в Бобошевско по програма на БАБХ. Тогава засекли, че в документите, попълвани за пред БАБХ, са написани отрицателни резултати, а всъщност пробата от болното животно била положителна.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Загадъчна гледка: В небето се появи порта към Рая, а пред нея… (ВИДЕО)

Публикувано

на

Социалните мрежи буквално завряха, след като бе публикувано видео с уникална небесна гледка.
В Интернет все по-голяма популярност набира клипче, на което е запечатано загадъчно явление, заснето в небето над Китай. Кадрите са направени от група туристи, пише Блиц.
Всички започнали да сочат с пръст към небето, а когато операторът вдигнал камерата нагоре, в обектива му попаднала огромна странна фигура. Тя наподобява ангел с крила, а зад гърба й се вижда съоръжение, покрито с шипове – също като портите на рая. На клипчето се различават и други детайли, които не могат да бъдат обяснени по никакъв начин.

Скептиците твърдят, че става дума за мираж. Китайските мегаполиси са известни по цял свят с мръсния си въздух и мнозина смятат, че частиците от вредните вещества в атмосферата пречупват светлината, действайки като вид леща. Благодарение на това очертанията на различните обекти от земята се отразяват в смога, изкривяват се и променят пропорциите си. Това важи с особено голяма сила за мегаполиси с мащабите на Пекин и Шанхай, но в Поднебесната империя изобилства и от други населени места, които са гигантски спрямо мащабите на Европа. Именно в градовете с най-голяма концентрация на хора смогът е най-интензивен, припомнят експерти.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ