Свържете се с нас

Светско

Поредният урок по родолюбие

Публикувано

на

„По Ботевите стъпки ний вървим, делото да продължим!“, „Героите не умират!, „Ботев живее в сърцата ни!“ С тези възгласи на Втори юни вечерта в град Гоце Делчев се завърнаха нашите участници в 72-рия национален поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“. Всяка година техният брой става все по-голям, като вече достигна 90 души – ученици, ръководители, родители.

„Групата ни беше една от най-големите и най-впечатляващите – сподели секретарят на Туристическо дружество „Момини двори“ Петър Смилянов. – В похода се включиха ученици от трите основни училища в града, ПМГ „Яне Сандански“, НПГ „Димитър Талев“ и училището в село Мосомище. Благодарим на директорите за отзивчивостта им, както и на кмета на Общината, който ни подкрепи. Много сме доволни и от учениците. Бих казал, че те проявиха героизъм по време на тоя дълъг преход. Бяха силно въодушевени и изразяваха възторга си с възгласи, песни и рецитали.“

Строени пред паметника на Ботев в центъра на града, след дългия поход от 27–и май до 2-ри юни, децата за пореден път изразиха признателността си към делото на героя. Някои едва сдържаха вълнението си. Силно въздействащи бяха и впечатленията, изразени от госпожа Анна Донкова, участвала като родител в похода. Пред събралото се множество тя заяви: „Няма по-голямо щастие от това да получиш урок по патриотизъм от собственото си дете!“
В тържественото посрещане се включи и ръководството на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Директорката – госпожа Людмила Дерменджиева, награди със специални грамоти организаторите и ръководителите на похода, а грамотите, подготвени за учениците от училището, ще връчи пред целия колектив.
Сред наградените беше и господин Димитър Агов – преподавател в училището, който за четвърти път поема отговорността за децата – участници в похода. „Патриотичният дух на всички е много висок – каза той. – Снощи пред паметника на Околчица актьорът, който се превъплъщава в образа на Ботев, произнесе толкова вълнуваща реч, че извика сълзи в очите на децата. А днес отидохме до село Скравена, където се съхраняват черепите на последните загинали Ботеви четници, и положихме цветя пред паметника костница.“

А ето и първите споделени впечатления на някои от децата:
Александра Кардашева: „Всичко по време на похода ми хареса и все пак за мен най-същественото беше, че извървяхме пътя заедно и си вдъхвахме кураж чрез песни.“

Мери Михайлова: „Важното е, че издържахме, извървяхме ония дълги полета под горещото слънце.“

Дея Кулишева: „За мен много вълнуващо беше, когато се изкачихме на Околчица. Мълчахме, всички изправени, и чакахме да чуем сирената…“

Приключи поредният поход по Ботевия път към свободата, поредният урок по родолюбие!

Юлия Баймакова

Вестник “ Градът “

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Светско

ДВЕ ПЪРВИ МЕСТА ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ИНОВАТИВНОТО ГОЦЕДЕЛЧЕВСКО ТРЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „БРАТЯ МИЛАДИНОВИ“ В ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС!

Публикувано

на

Днес,17 декември 2018 г., се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

На ПЪРВО място във възрастова група V – VII клас за литературно произведение бе класирана Станимира Василева от V клас. В същата възрастова група, но за рисунка на ПЪРВО място бе класиран и Иван Занев от VII клас.

Специални гости на тържествената церемония, която се проведе в зала „22 септември“ в Благоевград бяха г-н Живко Костуров, Координатор „Проекти“ във Фондация „Българска памет“, г-н Иван Стоянов зам.-областен управител на Благоевградска област и д-р Теменужка Любенова – председател на ОбСНВ. Водещ на перфектната церемония бе М. Рахова от ОбСНВ.

Участниците в конкурса бяха разделени на 3 възрастови групи и се състезаваха в 3 категории – литературно произведение, рисунка и мултимедийна презентация. Г-н Костуров от Фондация „Българска памет“ връчи грамоти и мотивиращи парични награди от името на д-р Милен Врабевски на отличилите се в конкурса ученици. Като специална изненада, екипът на Фондацията подари на всички участници и гости на събитието уникалното образователно издание „Моята България“, чиято премиера на Софийския международен панаир на книгата бе само преди дни.

Учениците се насладиха на впечатляващ етюд със заглавие „Радон Тодев“, а Младежка фолклорна група „Бански старчета“ потопи гостите в магията на българската фолклорна музика. След събитието, Фондация „Българска памет“ осигури коктейл за всички гости.

Ментори на учениците от Трето ОУ бяха г-жа Ламбова и г-н Халачев, които също получиха грамоти и подарък от ФБП.

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ