Свържете се с нас

Политика

Бобовдолска община ще получи подкрепа след закриването на подземния въгледобив

Published

на

В Бобов дол се осъществи общинска конференция на тема „Ролята на образованието за развитието на икономиката в община Бобов дол“.

На конференцията присъстваха кмета на община Бобов дол адв. Елза Величкова, кметове и кметски наместници от населените места в общината, д.ик.н. Янка Такева – председател на Съюза на българските учители /СБУ/, Радостина Новакова – Началник РУО – Кюстендил, зам. – министри, бизнесмени, банкери, директори на учебни заведения от област Кюстендил и синдикални дейци на СБУ.

Конференцията протече изключително ползотворно, като бяха изразени инвестиционни интереси от малкия и среден бизнес за развитието на община Бобов дол.

Решено беше с помощта на присъстващите зам. – министри, на общината да бъде помогнато да излезе от тежката икономическа ситуация след закриването на подземния въгледобив.

infomreja

 

коментара

Новини

България няма да приема обратно мигранти, преминали през страната ни

Публикувано

на

Премиерът Бойко Борисов заяви, че категорично България няма да приеме обратно мигрантите, преминали през страната досега, за да стигнат до Западна Европа. Той направи това пояснение в отговор на въпрос на български журналисти в Брюксел, където участва в свиканата от Европейската комисия среща за миграцията.

Канцлерът Ангела Меркел може да поиска двустранни споразумения (за обратно приемане на мигранти – бел. ред.), когато външните граници на ЕС са надеждно, изцяло затворени, посочи той. Борисов съобщи, че държавните и правителствените ръководители на 16-те страни, участвали в днешната среща, са поискали от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се прецени какви бюджетни средства може да бъдат пренасочени за охраната на външните граници.

По думите на премиера, едва когато границите бъдат изцяло охраняеми и има система за разполагане по тях на граничари от ЕС, оттогава нататък страните в Общността могат да носят солидарна отговорност за миграцията. За това говори Ангела Меркел, а не сега да ни върнат 60 000 – естествено, че няма да се съгласим, посочи Борисов.

пресцентър, Министерски съвет

Първо, преди да ми ги върнат, трябва да се съгласят да направим затвори и да ги държим в затворите, добави той по повод вече пристигналите в ЕС мигранти. Премиерът допълни, че досега мигранти, пристигнали в България, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, защото не желаят да останат у нас.

пресцентър, Министерски съвет

Той добави, че тогава пограничните страни в ЕС са искали разселването на мигрантите. По неговите думи, ако държавите от вътрешността на ЕС се заградят и пристигнат няколко милиона мигранти, те ще останат в България, Италия и Гърция.

Има голяма чувствителност в Европа по темата, затова се правят тези срещи. Всички заявиха, че България е свършила много работа по време на председателството за придвижването на темата с миграцията и сме успели да намерим необходимите компромиси, върху които да се надгражда. Получих поздравления, че така темата може да бъде решена за сравнително кратко време, каза Борисов.

Ако всяка държава по външните граници успее да направи същото, проблемът с миграцията там ще бъде решен. За това са необходими няколко неща. Първо – да продължи финансирането и държавите от първа линия да могат изцяло да гарантират, че повече няма да допуснат такава вълна да мине през тях. Второ – изнесените центрове, извън Европа. Да се възползваме от държавите, които имат добри исторически връзки – Холандия, Белгия, Франция и Испания – с държави от Африка. Да се направят гъвкави споразумения за тези центрове за сигурност извън ЕС. Не да връщат от Германия в България или Гърция, а съответно в Тунис, Либия – там, откъдето е дошъл. Тогава и вторичното преразпределение между държавите от ЕС ще бъде решено. Така или иначе подпомагаме държавите в Африка с огромни пари, да се види точно къде и как да се дават, за да спре тази миграция, предложи министър-председателят.

пресцентър, Министерски съвет

По неговите думи в изнесените миграционни центрове, освен медицинска и образователна помощ, би трябвало да се осигурява и юридическа подкрепа, за да знаят хората, които искат да тръгнат към Европа, че няма да бъдат посрещнати така, както си представят и така да се прекрати масовото им тръгване.

Премиерът съобщи, че много страни в ЕС подкрепят България за споразумението с Турция. Той отбеляза, че сега е необходимо Европейският съвет да одобри нужните средства, както и да бъдат сключени подобни двустранни споразумения и с други държави.

България показа как да бъде решен въпросът, всички казват: „Браво, свършихте работа“. Нека сега всички държави да го направят и въпросът е решен. Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно, коментира Борисов. В отговор на въпрос той уточни, че на днешната среща не е била обсъждана възможността за обособяване на миграционен център в Албания.

 

/дарик

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Новини

Евродепутат и заместник-министри оцениха високо фестивала “Francofolies.Благоевград“

Публикувано

на

Евродепутатът Андрей Новаков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, пристигнаха в Благоевград за IV издание на фестивала “Francofolies.Благоевград“. Те, заедно с президента на фестивала Жерар Пон и областния управител Бисер Михайлов оцениха отлично резултатите от провежданото мащабното  музикално събитие.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов благодари на всички за подкрепата, в това число на министерствата на туризма, на външните работи, на културата, на образованието и социалното министерство.

 „Когато местната и централната власт работят в една посока, резултатите са налице. Непрекъснато надграждаме фестивала. Освен Младежкия модул, тази година, Благоевград подкрепи и социалната кауза за достъп на хора в неравностойно положение пред сцената на фестивала. Целта ни е да постигнем един завършен туристически продукт. Стъпка по стъпка, много последователно изпълняваме политиката си“, заяви кметът Камбитов. Той допълни, че следващата година ще бъде реализиран още един мащабен фестивал на територията на Благоевград .

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева изрази възхищението си от организацията и провеждането на фестивала и подчерта ползите от него. „Министерство на туризма подкрепя подобни инициативи. Фестивали, които приковават вниманието на туристите, спомагат да направим България целогодишна туристическа дестинация. Благодарим на Община Благоевград, че работи последователно и надгражда това събитие. Неслучайно, именно Благоевград, спечели приза „Туристическо събитие на годината“ за 2017. Резултатите показват, че наистина вървим в една посока. Приходите в Благоевград бележат ръст.“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя благодари за усилията и ентусиазма и декларира абсолютна готовност и за бъдеща съвместна работа между Министерство на туризма и Община Благоевград .

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев също поздрави кмета д-р Атанас Камбитов и Община Благоевград за успешното реализиране на фестивала.  „По линия на външната ни политика, активността ни във франкофонската общност е с подчертана важност. Този фестивал устойчиво се наложи в културния календар на държавата, в същото време изгражда и едни много стабилни традиции в Благоевград. Ако се абстрахираме от икономически ползи, които, убеден съм са много сериозни, то той показва и една политическа страна , която също е много важна за държавата“, заяви зам.-министър Георгиев.

Кметът Камбитов и неговият екип бяха поздравени и от президента на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон.

 „Изключително съм горд да видя името „Франкофоли“ на тази прекрасна сцена. Мисля, че основателят на фестивала Жан Луи Фулкие, би бил много щастлив, че „Франкофоли“ съществува и днес. Спомням си първата година, когато г-н Камбитов беше сам в тази битка, но в същото време беше токова амбициозен, това нещо да се случи. Сега мисля, че трябва да дойде и да помага при организацията на фестивала в Ла Рошел“, с усмивка заяви Жерар Пон.  Той каза, че ще работи в посока привличане на български артисти за изяви в Ла Рошел.

Андрей Новаков, който пристигна в Благоевград със своето семейство, подчерта, че винаги се връща в Благоевград с топли чувства.  „Тук съм по линия на сърцето си. Колегите от Община Благоевград продължават да са част от моя професионален кръг“, призна Андрей Новаков.

На събитието присъства и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който заяви, че благодарение на усилията на ръководството на Община Благоевград, областният център е на картата на най-мащабните световни събития. „Убеден съм, че ще продължим да надграждаме и в следващите години и сцените на „Франкофоли“ ще се разширяват, за да постигнем мащаба на фестивала в Ла Рошел.“, каза областният управител Бисер Михайлов.

Първата фестивална вечер от IV издание на „Франкофоли“ премина при изключително голям интерес. В Благоевград пристигнаха туристи от България и света, за да бъдат част от мащабното събитие.

Благодарение на фестивала, Благоевград бе включен в класацията „Голямата обиколка“ на Министерство на външните работи на Франция през 2017 г. и стана част от 100-те най-големи франкофонски събития.

Евродепутат и заместник-министри оцениха високо фестивала “Francofolies.Благоевград“ снимка 1

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ