230 работни места чакат миньорите от Бобов дол

230 свободни работни места в Бюрото по труда чакат работниците във „Въгледобив Бобов дол“. Това са обявените позиции на територията на бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, които са подходящи за лицата, които ще бъдат уволнени, обяви изпълнителният директор на Агенция по заетостта Драгомир Николов. С това се цели минимализиране на засегнатите.

Очаква се в периода юли- декември месец тази година от длъжността си да бъдат освободени 400 служители. В тази връзка Агенцията по заетостта ще организира ежедневни срещи със засегнатите лица и ще им осигури заетост без прекъсване на трудовия стаж.Те ще обсъдят и възможностите за преквалификация с експерти. Пред тях ще бъдат представени още програмите и мерките за обучение и заетост , включени в Националния план за действие по заетостта за 2018 г. и действащите схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“; актуална информация за обявени свободни работни места от работодатели в мрежата EURES. Освободените лица ще получат и психологическо подпомагане. С работниците се срещнаха още и омбудсманът на България Мая Манолова, кметът на Бобов дол адв. Елза Величкова, директорът на регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска, директорът на бюрото по труда в Дупница Наташа Илиева, както и представители на НОИ, Кюстендил и КНСБ.

Мая Манолова ще изпрати писмо до председателя на Народното събрание и до ръководството на всички парламентарни групи с молба за среща със засегнатите. Целта е да се потърси съдействие за разрешаване на проблема с пенсионирането на 80 работника. Те са засегнати от поправката в закона от края на миналата година, с която народните представители отрязаха възможността на служителите да се пенсионират при навършване на 45 години и четири месеца и с поне 10 години стаж под земята. Тези 80 души, няма да имат право вместо да бъдат съкратени, да се пенсионират и ще трябва да чакат да достигнат необходимата за това възраст от 54г., която е разписана в новите разпоредби.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене