Засилено полицейско присъствие в скопския квартал „Гьорче Петров”

полиция - Скопие

Утихна напрежението в скопския квартал „Гьорче Петров”. Протестиращите жители на квартала са се прибрали по домовете си рано тази сутрин, но са заявили, че днес ще продължат да искат от институциите да разследват убийството на 19-годишния младеж, който беше намушкан при опит да предотврати кражба на велосипед. В квартала може да се забележат обърнати автомобили и контейнери, запалени магазини, счупени прозорци. За убийството бе задържан етническият албанец Насер. Е.
Полицията блокира влизането в македонската столица Скопие към Тетово след снощното убийство в квартал Гьорче Петров. Според изданието автомобилите се насочват към околовръстното. Улица 4-и юли в квартала е затворена за движението заради множеството обърнати контейнери. В квартала може да се забележи силно полицейско присъствие.
Общинският съвет на община „Гьорче Петров” заседава късно снощи, след убийството на 19-годишния младеж и протестите на жителите на квартала. Общинските съветници са изразили съжаление за убийството и тревога за напрежението на протестите. Те са призовали гражданите да се въздържат от каквито и да било действия. Съветниците са призовали още институциите на страната, особено МВР, да върнат мира и стабилността в квартала.
Гневът на жителите на скопския квартал Гьорче Петров се превърна в истински хаос, след убийството на абитуриент. Запалени магазини в търговския център, счупени автобусни спирки, обърнати автомобили. Това е картината след снощните протести. Протестиращите са се опитали да стигнат до сградата на общината. Полицията е затворила достъпа до квартала.
Обърнати автомобили и кофи за боклук, запалени и счупени магазини и голям брой полицаи е картината в скопския квартал Гьорче Петров след снощните протести, предизвикани от убийството на 19-годишен младеж. Изданието посочва, че протестите са прераснали в напрежение. 
19-годишният абитуриент е бил убит след кражба на колело. Когато са се връщали към дома си, момчето и неговият баща са забелязали крадец да взема колело. Те са тръгнали да го гонят и са го настигнали. Крадецът, който се е оказал етнически албанец, е извадил нож и е намушкал момчето. След убийството жителите на квартала се събраха на протест, който може да прерасне в етнически конфликт, след като демонстрантите се опитаха да отидат в квартал Сарай, населен предимно с албанско население. Полицията е възпрепятствала опита.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене