Васко Лазаров: Аз съм един от малкото изпълнители на България, който е спечелил първа награда от три различни фестивала

Васко Лазаров съвсем скоро стана част от фолклорния каталог на музикална компания Diapason Records. Той е роден в Благоевград. Завършва филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група „Арсенал“, след което се ориентира към фолклора. Първите си стъпки прави в състава на Дом на народната армия под ръководството на Александър Миразчийски. Лазаров е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка. В ефира на Фен Фолк ТВ могат да се гледат неговите видеоклипове: „Дари, Дари“, „Майко“, „Тугино пуста“ и „На Гергьовден кръстена“.

 Съвсем скоро станахте част от семейството на Diapason Records. Как се случи това?

Отдавна имам сътрудничество с моите приятели Виктор и Ненчо Касъмови от Diapason Records. Винаги сме били коректни един към друг. Миналата година бях специален гост на юбилейното издание на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански и им споделих, че искам да направя албум. Веднага се разбрахме да работим заедно и ето, че вече съм част от тяхната музикална компания.

В последните години май се отдалечихте от музиката, или поне така твърдят някои хора. Има ли нещо вярно в това?

Да, може да се каже. Имах един период от 5 години с проблеми в личен аспект. Имах нужда да се успокоя. Но сега, както в песните, така и в живота си, имам човек до себе си и се чувствам спокоен. Мога вече да творя и да бъда пълноценен. Мога вече да правя по-различни неща – не искам да бъда част от стадото.  Исках песните в албума да са различни и интересни, за да е интересно за слушателите.

Разкажете ни за последния си проект „На Гергьовден кръстена“ с Йорданка Варджийска, който се излъчва по Фен Фолк ТВ?

С Данчето Варджийска работим повече от 20 години. За мен тя е голям професионалист. Имаме два съвместни проекта, които смятам да включа в предстоящия ми албум. Песента „На Гергьовден кръстена“ чух за първи път преди две години. Тя  има много интересна мелодия с автентично звучене…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене