Свържете се с нас

Новини

Васко Лазаров: Аз съм един от малкото изпълнители на България, който е спечелил първа награда от три различни фестивала

Публикувано

на

Васко Лазаров съвсем скоро стана част от фолклорния каталог на музикална компания Diapason Records. Той е роден в Благоевград. Завършва филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група „Арсенал“, след което се ориентира към фолклора. Първите си стъпки прави в състава на Дом на народната армия под ръководството на Александър Миразчийски. Лазаров е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка. В ефира на Фен Фолк ТВ могат да се гледат неговите видеоклипове: „Дари, Дари“, „Майко“, „Тугино пуста“ и „На Гергьовден кръстена“.

 Съвсем скоро станахте част от семейството на Diapason Records. Как се случи това?

Отдавна имам сътрудничество с моите приятели Виктор и Ненчо Касъмови от Diapason Records. Винаги сме били коректни един към друг. Миналата година бях специален гост на юбилейното издание на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански и им споделих, че искам да направя албум. Веднага се разбрахме да работим заедно и ето, че вече съм част от тяхната музикална компания.

В последните години май се отдалечихте от музиката, или поне така твърдят някои хора. Има ли нещо вярно в това?

Да, може да се каже. Имах един период от 5 години с проблеми в личен аспект. Имах нужда да се успокоя. Но сега, както в песните, така и в живота си, имам човек до себе си и се чувствам спокоен. Мога вече да творя и да бъда пълноценен. Мога вече да правя по-различни неща – не искам да бъда част от стадото.  Исках песните в албума да са различни и интересни, за да е интересно за слушателите.

Разкажете ни за последния си проект „На Гергьовден кръстена“ с Йорданка Варджийска, който се излъчва по Фен Фолк ТВ?

С Данчето Варджийска работим повече от 20 години. За мен тя е голям професионалист. Имаме два съвместни проекта, които смятам да включа в предстоящия ми албум. Песента „На Гергьовден кръстена“ чух за първи път преди две години. Тя  има много интересна мелодия с автентично звучене…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Новини

Поредно признание за литературен талант от НПГ „Д. Талев“- Първо място в национален конкурс

Публикувано

на

Отличие за Симона Чакърова от XI б клас в XXI Национален ученически празник „ За хляба наш…“, организиран с подкрепата на МОН, Национален дворец на децата, РУО- гр. Благоевград, Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.  Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на МОН и се организира всяка година по случай 22.04.- Денят на Земята.
Симона Чакърова е класирана на I място в раздела за есе. Ръководството на НПГ я поздравява и й пожелава още много призови места.

коментара

Продължете с четенето

Култура

ДВА ДНИ ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕ В ПЛЕН НА МАГИЯТА НА ТАНЦА

Публикувано

на

В уникален двудневен празник се превърна програмата, с която Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр. Гоце Делчев отбелязаха Международния ден на танца. Над 700 участника от различни краища на България, както и гости от чужбина, се включиха в 11-то издание на празника. 20 състава от страната и чужбина представиха богатството на фолклора. От тях местните състави бяха 4, а останалите пристигнаха от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специални участници в двудневния празник бяха Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, както и ансамбли от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Тази година, събитието бе в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./. Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Най-атрактивната част от двудневния празник бе дефилето, в което се включиха всички участници и се превърна в изключително преживяване за всички присъстващи. Стотиците участници, облечени с традиционни носии тръгнаха от площад „Гоце Делчев“ и преминаха по пешеходната улица „Търговска“ танцувайки кръшни хора и увличайки със себе си зрителите. Изключително много хора тази година наблюдаваха дефилето на участниците, а след това присъстваха и на концерта на всички фолклорни групи пред Дома на културата. Преди неговото начало, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи грамоти и плакети на ръководителите на групите – участници.

Вторият ден на празненствата, също бе интересен и посетен от стотици хора. Откритият урок по разучаване на български хорả, който се проведе в Градския парк, създаде голямо настроение не само у участващите групи, а и у всички жители и гости на града, които по това време бяха в парка. Под вещото ръководство на доц. Георги Гаров –  ръководител катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, присъстващите успяха в рамките на 1 час да разучат 2 интересни хорả от Пиринската фолклорна област. Вечерта завърши отново с концерт в Градския парк, в който се включиха гостите от Гърция, Черна гора и Северна Македония, както и танцови състави и школи от Гоце Делчев.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ