Свържете се с нас

Култура

Елитната ПМГ „Яне Сандански“ с елитно представяне на матурите

Published

на

За поредна година учениците от ПМГ“Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев са сред най-добрите не само в област Благоевград, но и в България, след като показаха високи резултати на държавните зрелостни изпити

Младежите защитиха имиджа на елитното училище и показаха повече от добри резултати. Зрелостниците от Випуск 2018, които тази година бяха 145 излъчиха 17 пълни шестици, които по предмети са разпределени така:  математика – 2, английски език – 11, химия – 2, биология – 1 и философски цикъл – 1.

Добрите вести за ПМГ „Яне Сандански“ не свършват само с това, но показват още и други резултати, които могат да бъдат сериозен повод за гордост.  Една от тях е, че 36 зрелостници имат отлични оценки по български език и литература като някои имат оценки, при които малко не достига за пълна и абсолютна шестица. Освен това гимназистите показаха, че чуждите езици не са проблем за тях, след като от 48 зрелостници, които се явиха на матура по английски език постигнаха повече от впечатляващ резултат, съотносим с най-големите училища в България – общ успех Отличен 5,67
Браво на учениците и техните преподаватели!
Ние като национална и отговорна медия искаме да изразим гордостта си от такива хора, които показват, че може да се работи с жар, последователност, трудолюбие и да се упрепва вярата, че българското образование е живо, а родината ни има добри хоризонти!

коментара

Култура

Стари занаяти и обичаи оживяха в Мелник

Публикувано

на

Най-малкият ни град Мелник се превърна през уикенда в сцена на живата история, позабравените бит и традиции и неповторимия български фолклор.

Събитието бе открито в събота с Алея на занаятите, представяща майсторлъка на занаятчии, под чиито ръце се открива красотата на българската традиция при обработването на кожа, камък, восък, керамика, дърво, стъкло. Баби показаха как се плете на една кука и как се преде вълна.

По-късно бяха направени автентични възстановки, показващи различни обичаи – „Седянка“, „Извеждане на булката“, „Еньовден”. Изключително атрактивен и „вкусен“ занаят привлече местни и гости на китен Мелник. Сръчни жени приготвиха традиционни баници и питки, които бяха подредени в кулинарна изложба, разкриваща неповторим майсторлък и кулинарен похват.

Организатори и домакини на атрактивната проява са община Сандански, Исторически музей-Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“.

 

/кмета

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Култура

Тридневен празник в Кюстендилско. Най-голямата череша колкото двулевка

Публикувано

на

Череши – гиганти впечатлиха журито на тазгодишното издание на Празник на черешата в Кюстендил. Най-едрият плод измерен със специален уред беше този на щанда на читалище „Пробуда 1928“ от село Жабокрът. Лично директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов измери черешата, която бе с диаметър 35 мм.

„Такава череша до този момент не сме срещали. Тя е колкото монета от 2 лв. и наистина е уникална за нашия регион. Отгледана е в масив на наш земеделски производител“, обявиха от журито на конкурса. С награди в различните категории се окичиха и голяма част от участниците в единствения по рода си Празник на черешата в Кюстендил.

Първа награда и златен печат за цялостно представяне на тридневния празник в Кюстендил заслужи и Читалище „Славчо Темкин 1911“ от село Драговищица. „В продължение на два дни изработвахме всички тези картини и вешела от череши. Костваше ни много усилия и труд, но се вижда, че хората харесват направеното. За нашето вешело е характерно, че то е изцяло изплетено от череши, а всички плодове са набрани от масивите в село Драговищица. За никой не е тайна, че при нас плодовете са уникални и най-сладки“, хвали се кметът на селото и председател на читалището, София Плачкова.

С първо място се окичи и читалището в село Копиловци, които получиха грамота и парична награда за най-красив щанд. „Всичко направихме с много любов и въпреки лошото време успяхме да украсим щанда си така, че да впечатлим журито и стотиците жители и гости на града“, обявиха дейните жени от селото.

По традиция и тази година в 11-то издание на Празника на черешата се включиха хора от всички краища на страната и чужбина. За първи път в центъра на областния град беше поставена и двуметрова торта от череши, която събираше малки и големи. В истинска атракция се превърнаха и млади девойки, които приготвяха сладко от череши в самия център на областния град. Други пък бяха изобразили икони от плодове, пеперуди и какво ли още не.

„Отново Кюстендил показва, че е овощната градина на България. Тук всеки може да опита на място от сладките плодове, да види уникално украсените щандове, да се наслади на различните сладкарски изделия, приготвени от плодовете. За мераклиите на високоградусовите напитки пък бабите са изложили и черешова ракия, която е единствена по рода си“, обявиха присъстващи на празника.

По традиция тази година в проявата се включи и Института по земеделие, който представи над 70 перспективни сорта череши. „Сред интересните сортове, които сме произвели е „българска хрущялка“. Той се слави с това, че дава много едри плодове, които са много сладки и заслужава да бъде разпространен в нашата страна. Узрява през третата седмица на черешобера и дава много добра плодова продукция. Сред най-добрите ни сортове е и „мизия“, който е сравнително късен и е много устойчив на късните пролетни слани, които са характерни за Кюстендилския край“, разясни директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов.

По негови думи България се нарежда на 14-то място в Света по засадени площи с череши и произведена продукция. „Най-много плодова продукция се получава в Азия – 48%, в Европа – 31%, в САЩ – 19 %, а наша България с нейните 9 хил. хектара получава около 48 000 тона продукция. В момента в Кюстендил засадените площи с череши са 20 000 декара, а преди години те бяха 28 000 декара. Има още, за да догоним този таван. След две години на студове и мразове най-после се радваме на богата реколта, но и тя има своите проблеми. Основните са липсата на берачи и реализация на черешите“, коментира още Домозетов.

И през тази година организатори на Празника на черешата бяха Община Кюстендил и Института по земеделие. „Надяваме се този празник да се превърне в една традиция, защото за никой не е тайна, че Кюстендил е известен от десетилетия като овощната градина на България. Не напразно през есента организираме и друг празник, посветен на плодородието, което е характерно за нашия регион“, обявиха още организаторите на 3-дневния празник в Кюстендил.

/монитор

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ