Свържете се с нас

Култура

Елитната ПМГ „Яне Сандански“ с елитно представяне на матурите

Публикувано

на

За поредна година учениците от ПМГ“Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев са сред най-добрите не само в област Благоевград, но и в България, след като показаха високи резултати на държавните зрелостни изпити

Младежите защитиха имиджа на елитното училище и показаха повече от добри резултати. Зрелостниците от Випуск 2018, които тази година бяха 145 излъчиха 17 пълни шестици, които по предмети са разпределени така:  математика – 2, английски език – 11, химия – 2, биология – 1 и философски цикъл – 1.

Добрите вести за ПМГ „Яне Сандански“ не свършват само с това, но показват още и други резултати, които могат да бъдат сериозен повод за гордост.  Една от тях е, че 36 зрелостници имат отлични оценки по български език и литература като някои имат оценки, при които малко не достига за пълна и абсолютна шестица. Освен това гимназистите показаха, че чуждите езици не са проблем за тях, след като от 48 зрелостници, които се явиха на матура по английски език постигнаха повече от впечатляващ резултат, съотносим с най-големите училища в България – общ успех Отличен 5,67
Браво на учениците и техните преподаватели!
Ние като национална и отговорна медия искаме да изразим гордостта си от такива хора, които показват, че може да се работи с жар, последователност, трудолюбие и да се упрепва вярата, че българското образование е живо, а родината ни има добри хоризонти!

коментара

Култура

На 20-ти септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Публикувано

на

Легендата разказва, че преди приемането на християнството Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции. Но след време осъзнал, че тези традиции са грешни и приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото семейство било подложено на изпитания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му.

След това семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд. Но въпреки всички изпитания Евстатий останал верен на вярата. След 15 години Евстатий отново бил повикан от императора, походът завършил с успех и Плакида бил провъзгласен на главен военачалник на цялата армия. След това той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество пък той разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Но радостта им била кратка, тъй като пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те починали.

Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

На 20-ти септември имен ден празнуват Евстати, Евстатий, Евстатия, Евстатиела, Стати, Статка, Статко. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!

коментара

Продължете с четенето

Култура

Депутат и кмет по стъпките на Тодевата чета! Почетоха банскалията Радон Тодев

Публикувано

на

Депутатът от ППГЕРБ Ал. Мацурев и кметът на Банско направиха преход по стъпките на Тодевата чета вчера, в деня на почит към героизма на банскалията Радон Тодев и неговата чета. Депутатът, кметът, общински съветници и младежи от ГЕРБ, осъществиха преход, който започна от село Годлево, до Радонов гроб: Целта ни беше да преминем по стъпките на легендарната чета, която през 1903 година превежда през планината бягащите от турския башибозук българи от Македония.

След няколкодневен преход четата на Радон Тодев влиза в последното си сражение с настъпващия враг, докато цивилното население се изтегля в безопасност в свободна България. В битката загиват Радон Тодев и четниците му, които преди да влязат в бой, приживе са опяти в Банско, защото са били с ясното съзнание, че отиват на сигурна смърт. Тяхната саможертва позволява на хиляди българи да се спасят от озверелите поробители.

За участниците в събитието беше даден курбан благословен от отец Георги Касапинов., написа депутатът Мацурев в личната си страница.

struma.com

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ