Полицай ползвал услугите на жрица на любовта, работила за Марто Дебелия, твърди прокуратурата

По обвинителен акт на Ра­йонна прокуратура – Бла­гоевград съдът е признал за виновни Мартин Фили­пов-Дебелия за трафик на хора с цел сексуална екс­плоатация и склоняване към проституция, извърше­ни в условията на опасен рецидив, и полицаите Пе­тър Кънев за осуетяване на наказателно преследване спрямо криминално прояве­но лице и Стефан Филипов – за лично укривателство и за разкриване на служебна тайна.

Това съобщиха от окръжна прокуратура-Благоевград.

Тримата подсъдими бяха арестувани на 1 юни 2016 г. по време на специализира­на акция за трафик на жени и сводничество в Благоев­град.

С поставена присъда на първоинстанционния съд на Мартин Филипов е наложено наказание от 12 г. лишаване от свобода, на Петър Кънев – 1 г. лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и на Стефан Филипов – 2 години лишаване от сво­бода с тригодишен изпитате­лен срок.

Мартин Филипов е кри­минално проявен, осъждан множество пъти за престъ­пления от общ характер, в това число с лишаване от свобода, както в България, така и във Франция като ли­дер на организирана прес­тъпна група за трафик на жени с цел сексуална екс­плоатация.

Другият подсъдим – Пе­тър Кънев, изпълнявал длъжността разузнавач в сектор „Борба с организи­рана престъпност“- Благоев­град, а подсъдимият Стефан Филипов бил полицейски инспектор в сектор „Охра­нителна полиция“. През сеп­тември 2015 г. свидетелката С. Г. се свързала със Стефан Филипов, в качеството му на полицейски служител, с молба за съдействие за ре­гистриране и разкриване на престъпление, извършено спрямо нея от Марто Дебе­лия. По време на срещата жената предоставила напи­сана от нея жалба, медицин­ско удостоверение за полу­чени телесни наранявания и снимки. Причина за агре­сивното отношение, свиде­телката обяснила с нейния отказ да осъществи полов акт с Мартин Филипов.

Вместо да изпълни задъл­женията си по служба и да предприеме действия по от­работване на сигнала, той не само, че не го е регистрирал, а скрил предоставените му от пострадалата жена до­кументи. Не след дълго той отново се срещнал с нея и започнал да я убеждава да отте­гли жалбата си (коя­то впрочем не била дори регистрирана), тъй като по негови думи въпросното лице „има много пари, ще си хване ад­вокат от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе“. С.Г. ос­ъзнала, че няма да получи дължимото й отношение и защи­та като пострадало лице и че Мартин Филипов е покрови­телстван от полицей­ския инспектор.

През следващите месеци сводникът набирал и настаня­вал в квартира и в хотелски комплекс в Благо­евград жени с цел използ­ване за развратни действия – предлагане и предоста­вяне на сексуални услуги срещу заплащане – прости­туция. За целта той прила­гал различни похвати – от психическо въздействие до физическо насилие, отпра­вяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, де­монстрация на близост и за­крила от страна на полицей­ски служители.

Сводникът експлоатирал пострадалите жени, под­държал и плащал обяви за предоставените от тях сек­суални услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги кон­тролирал. Той принуждавал жените да работят за него денонощно, като следвало

Марто Дебелия обещал да „почерпи“ с проститутка полицай Ст. Филипов?!

да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко моми­чета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

Към април 2016 г. в 01 РУП Благоевград срещу свод­ника постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отпра­вяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали на­меса и защита от страна на полицията.

Подсъдимият полицай Филипов разбрал за депо­зираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещ­нал с Мартин Филипов и не само го информирал под­робно за подадените срещу него жалби, но и му предос­тавил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им да ги из­гори. Сводникът поискал от полицая да използва слу­жебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го „почер­пи“. На няколко пъти през периода полицейският ин­спектор ползвал безплатно сексуални услуги от жена, проституираща за Марто Де­белия.

През март 2016 г. сводни­кът заплашил със самора­зправа друга пострадала от него жена – Т.Т. Той й зая­вил, че знае за подадената от нея жалба, като й показал копие на документа. Подсъ­димият настоял да я оттегли, като убедил пострадалата, че има сериозни и близки контакти в полицията, по­ради което срещу него няма да се образува наказател­но производство. За целта Мартин я срещнал с полицая Филипов. Полицейският слу­жител знаел, че момичето е склонявано да проститу­ира, против­но волята й. В нарушение на службата, във вреда на МВР и на по­страдалата от престъпление, той собстве­норъчно на­писал на но­сения от него бял лист те­кста на молба за оттегляне на жалба­та, която тя трябвало да препише и да внесе в дело­водството на 01 РУП – Бла­гоевград.

При тази среща между криминално проявения мъж и поли­цейския слу­жител безпо­мощната жена се убедила, че незакон­ната дейност на сводника се протежи­рала от МВР, поради което изпълнила дадените й указания. До­като била в деловодството, жената била видимо притес­нена, което било забелязано от инспектор полицейското управление. Той се поинте­ресувал за причината, пора­ди която тя оттегля жалбата си. Въпреки, че първоначал­но жената се притеснявала да сподели истината, в хода на разговора тя му разказа­ла всичко.

Случаят бил докладван на Началника на 01 РУП Бла­гоевград. С оглед данните за престъпление по служба, била възложена дисципли­нарна проверка, а впослед­ствие образувано наказа­телно производство.

Стефан Филипов продъл­жавал да нарушава поли­цейските си задължения като предупреждавал лица от криминалния контингент за проверки, срещал се с тях, в нарушение на закона съхранявал лични докумен­ти на граждани.

След като сводникът полу­чил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързал с бопаджията Петър Кънев за изясняване на причини­те, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба.

В тази връзка била прове­дена среща, на която Кънев й обяснил, че Мартин тряб­ва да бъде оставен на мира, защото „малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него“. Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ан­гажиране на наказателна отговорност за лъжесвиде­телстване.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Окръжен съд – Благо­евград.

Антоанета Маскръчка

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене