Свържете се с нас

Таблоид

Браво на президента Радев! Опрости дълг на жена от Слащен

Публикувано

на

2000 лихва трябва да плати въпреки това Кристина Буковинова

Президентът опрости над 4000 лв. надвзети майчински на самотна майка с две деца. Лихвите по сумата обаче не са амнистирани и трябва да се платят, за да може сметката на жената да бъде отблокирана. А те са близо 2000 лева.

Новината съобщи пред „ТОП ПРЕСА “ 31-годишната Кристина Буковинова от сатовчанското село Слащен. Тя е едновременно щастлива от положителната развръзка за майчинските, но и озадачена и притеснена за лихвите, за които няма пари да плати.

В края на ноември 2017 г. „ТОП ПРЕСА “ публикува материал, в който Кристина моли държавният глави да й опрости надвзети майчински. Тя се оказва сред 2-те хиляди майки, които са получавали майчинство, въпреки че децата им вече са били на ясла. Според Кодекса за социално осигуряване на дете до 2-годишна възраст не се плаща, ако то е настанено в детско заведение.

Преди призивът й да достигне до Румен Радев, той бе одобрен единодушно от Общинския съвет в Сатовча. Буковинова е една от малкото майки, на които дотогава не са опростени парите. Сега и тя влиза в отбора на жените, които няма да връщат въпросните надвзети майчински. Но с една много важна уговорка.

„Указът на Румен Радев е от 29 януари, точно два месеца след репортажа на „ТОП ПРЕСА“. Тези 4000 лв. са опростени, но от НАП ми казват, че трябва да плата 1938 лв. лихви, за да може да се вдигне запорът върху сметката ми“, уточнява майката на две деца.

Майката с двете си деца

Пред „ТОП ПРЕСА “ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров потвърди, че жената трябва да плати сумата за лихвите, тъй като те не са опростени при решението от президентската институция. А такава правна възможност е съществувала.

„Наела съм адвокат и ще има дело. Нямам възможност да плащам такива пари, а и след като самият г-н Радев опрощава парите, не виждам защо трябва да се искат лихви“, категорична е пред „България Днес“ Кристина Буковинова.

коментара

Таблоид

Болните от бруцелоза животни във Вуково станаха 4, 3 изчезнаха мистериозно, полиция издирва пастирите да ги изследват

Публикувано

на

Четири станаха заразените от бруцелоза животни от фермата на Иванка Натина в бобошевското село Вуково, където бе установена заболяла преди дни овца. В същото време мистериозно изчезнаха три животни, а двама от пастирите ги издирват с полиция, след като избягаха.

Вчера д-р Сапаревска от РЗИ – Кюстендил, клон Дупница, е отишла на място да вземе кръвна проба от хората, които са се занимавали с животните във фермата.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков съобщи по телефона: “Взета е кръвна проба само на един от пастирите, който е бил във фермата. Чрез полицията се издирват още двама. Потърсили сме съдействие да издирим всички, които са имали досег до стадото, за да бъдат изследвани. Бруцелозата е заразно и опасно заболяване за хора и животни. Няма ограда на обора, свинете са издълбали огромни дупки. Всички животни – овце, прасета, са пуснати безстопанствено по полето. Ветеринарите трябва да вземат спешни мерки, за да не се разпространи тежкото заболяване в района”, категоричен е д-р Величков.

Единият от пастирите на име Любчо от Рила е избягал заедно с козата, която отглеждал с другите животни във фермата, още когато се установила бруцелозата. Вчера с полиция е издирван в града, но в дома му не са открити нито той, нито козата.

Кметът на Рила Георги Кабзималски съобщи за “Струма”: “От полицията го потърсиха на домашния адрес, но Любен го нямаше, търсиха го и в с. Смочево, където работеше, преди да отиде във фермата във Вуково, но и там го няма”, каза Кабзималски.

Издирват се с полиция още двама души, които са имали досег с животните. В сряда вечерта стана известно, че от стадото на Иванка Натина освен болната овца липсват още две.

За случая на бруцелоза не е уведомена и областната управа в Кюстендил. Ресорен отговорник е зам. областният управител Райчо Цветин. Той потвърди, че от стадото са изчезнали общо три овце и допълни, че е научил за огнището на бруцелоза от медиите.

“Никой не ме е уведомил, че в областта има такова опасно заболяване по животните. В такъв случай се свиква епизоотична комисия и се вземат мерки да не се разпространи заразата. Ще пламне епидемия и ще се наложи да се убият много животни в Бобошевско”, изрази притесненията си Цветин.

Вчера все още не бяха готови повторните проби, взети от стадото във Вуково. Възникна и въпросът, като са вземани периодично кръвни проби от ветеринар, дали те са отразявани коректно в документацията. Случаят с болната от бруцелоза овца лъснал чак при изследване на животни в Бобошевско по програма на БАБХ. Тогава засекли, че в документите, попълвани за пред БАБХ, са написани отрицателни резултати, а всъщност пробата от болното животно била положителна.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Загадъчна гледка: В небето се появи порта към Рая, а пред нея… (ВИДЕО)

Публикувано

на

Социалните мрежи буквално завряха, след като бе публикувано видео с уникална небесна гледка.
В Интернет все по-голяма популярност набира клипче, на което е запечатано загадъчно явление, заснето в небето над Китай. Кадрите са направени от група туристи, пише Блиц.
Всички започнали да сочат с пръст към небето, а когато операторът вдигнал камерата нагоре, в обектива му попаднала огромна странна фигура. Тя наподобява ангел с крила, а зад гърба й се вижда съоръжение, покрито с шипове – също като портите на рая. На клипчето се различават и други детайли, които не могат да бъдат обяснени по никакъв начин.

Скептиците твърдят, че става дума за мираж. Китайските мегаполиси са известни по цял свят с мръсния си въздух и мнозина смятат, че частиците от вредните вещества в атмосферата пречупват светлината, действайки като вид леща. Благодарение на това очертанията на различните обекти от земята се отразяват в смога, изкривяват се и променят пропорциите си. Това важи с особено голяма сила за мегаполиси с мащабите на Пекин и Шанхай, но в Поднебесната империя изобилства и от други населени места, които са гигантски спрямо мащабите на Европа. Именно в градовете с най-голяма концентрация на хора смогът е най-интензивен, припомнят експерти.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ