Синът на ексдиректорката на „Алианс Франсез” в Благоевград М. Аладжова прави предприятие в Кресна за производство на 75 тона бадемова напитка годишно

Синът на бившата директорка на „Алианс Франсез” в Благоевград и преподавател по френски език в ЮЗУ Маруся Аладжова – Димитър Аладжов, е поредният благоевградчанин, навлизащ дълбоко в земеделието. Фирмата му „Вегана” ЕООД обяви намерение да изгради предприятие за преработка на био черупкови плодове върху площ от 1,97 дка в с. Сливница, община Кресна. То ще се състои от 2 двуетажни сгради, в които ще се произвеждат готови за консумация напитки от био черупкови плодове в потребителски разфасовки – РЕТ бутилки от 0.250 л, 0.500 л и 1.000 л. Производителността на предприятието ще е 300 л за час, или 75 000 л годишно. Успоредно с напитките Аладжов планира и производство на пресовки от ядки в хартиени разфасовки от 0.250 кг, 0.500 кг и 1 кг. Производителността на ядките ще е 12 кг на 24 часа, или 3000 т годишно.
В едната сграда със застроена площ 501 кв.м ще постъпват суровините и амбалажът, в нея ще са производствената зала, стаята за почивка на персонала, лабораторията, аусгусът и конферентната зала. В съседната сграда, която е двойно по-малка, ще бъдат обособени шоурум, офиси, стая за почивка и санитарни възли. Фотоволтаични инсталации върху покривите ще произвеждат електричество за собствени нужди.

Д. Аладжов е регистрирал фирмата си „Вегана” през март т.г. точно с цел чрез нея да основе предприятието. Самият той е в земеделския бизнес от 5 г. – през 2013 г. започна да отглежда бадеми в Сандански, и с производството на бадемови напитки в Кресна ще оползотвори напълно продукцията си, което ще го направи независим от търговци и прекупвачи.

Преди няколко години заедно с майка си Аладжов, който иначе е икономист по образование, организира за първи път в Благоевград бригада за гроздобер във Франция, в която се включиха над 108 човека от областния център на Пиринско и Сандански. Въпреки дребните разминавания по договорите им с работодателите в провинция Шампан по-голяма част от работниците се върнаха доволни със заработки от по 70 евро на ден, или 630 евро за 9 дни, колкото продължи бригадата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене