Омбудсманът ще спасява кюстендилските череши и съкратени миньори в Бобов дол

Да отпаднат еднодневните трудови договори за берачите и работниците при черешобера и в другите селскостопански кампании. Това е само един от въпросите, които поставиха земеделски производители от Кюстендилско на среща с омбудсмана Мая Манолова. Те поискаха нейното съдействие и при изкупуването на плодовете, а и се оплакаха от ниската изкупна цена, която от сряда паднала от 80 на 70 стотинки.

Еднодневните договори са пълна безсмислица, каза един от черешопроизводителите. Друг обобщи, че заради ниските изкупни цени около  80%от плодовете ще останат по дърветата. Липсват и берачи.

Да се състави трудов договор на ромите, които основно са по градините сега, е невъзможно – повечето от тях нямат или не показват лична карта, не искат да ги записват и заради социалните помощи.

Омбудсманът Мая Манолова каза, че ще поиска от земеделското министерство да прати група специалисти и експерти на място, за да се запознаят със ситуацията с реализирането на реколтата от череши, което не търпи отлагане.

Агенцията по заетостта също ще изпрати екипи, които да съдействат за намиране на нова работа на 400-те миньори, които ще бъдат съкратени в рудник Бобов дол, каза още в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова.

Тя очаква скоро среща с бобовдолските миньори, омбудсманът следи случая. Омбудсманът очаква по-голям проблем отколкото самото съкращение за миньорите до края на годината. Става дума за тези, които трябва да се пенсионират. Те имат необходимият стаж, но според новите нормативни уредби, няма да могат да се пенсионират на 45 години, а 10-12 години по късно като възраст – такова е изискването.

Манолова е внесла предложения за промени в норматива за подобни случаи, но депутатите не са ги поставяли за разискване и гласуване. Тя предупреди, че този проблем ще се яви в края на годината – за всички, които тепърва ще бъдат съкратени.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене