Бертрам Ролман: Необходимо е обединение на бизнеса и държавата

Индустриална зона в Сандански е компасът за нови специалности в гимназиите в региона. Вече има проявен интерес от инвеститори от Китай и Индия, те са били на място и са направили оглед. „Всеки инвеститор се интересува от три основни неща – местоположение, инфраструктура и работна ръка. Такива индустриални зони са важни за развитието на икономиката.

В зависимост от фирмите, които откриват производства тук, ще се откриват нови специалности и в нашите гимназии. Дуалното обучение е много важно, тъй като гарантира на учащите се бъдеща заетост и доходи“, смята кметът на общината Кирил Котев. Немският бизнесмен Бертрам Ролман пък въведе в Гоце Делчев системата на дуалното обучение, разпространена предимно в Германия, Австрия и Швейцария.

Той откри и обучителен център на „Пирин-Текс“ – най-голямата шивашка фирма в Югозападна България с над 2000 работници. В обучението се включват и доста младежи със средно образование, търсещи професия. Те са предимно млади хора, които нямат възможност или не искат да продължат образованието си във висши учебни заведения. Необходимо е обединение на бизнеса и държавата за изграждане на обучителни центрове на принципа на дуалната система на обучение, която да обедини подготовката на кадри за всички браншове, за да се даде тласък на икономиката с подготвени кадри във всички браншове, твърди Ролман.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене