Напаст от кърлежи в югозапада. Само за два дни 10 ухапвания в Благоевград

Кърлежи нападнаха благоевградчани, като само за  два в спешно отделение са обслужени и ваксинирани 10 ухапани, алармира д-р Веселка Мончева, директор „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна  инспекция на Пиринско.

От две седмици насам медицинска помощ са потърсили в Гоце Делчев 16 мъже и жени, в Петрич пострадалите са 10, в Сандански – 7, а в Симитли – 6.

През изминалия месец има два доказани случая на лаймска болест, състоянието на пациентите е стабилизирано след проведено болнично лечение от инфекционисти в МБАЛ – Благоевград, каза още д-р Веселка Мончева.

Изследване за лаймска болест се извършва само след ухапване от кърлеж или при оплаквания, съвместими с тази инфекция. Важно е кръвното изследване да се направи минимум един месец след ухапването, за да могат да се образуват в организма специфичните антитела. В първите седмици след инфектирането е възможно антителата да бъдат в много ниски стойности и тестът да бъде отрицателен. Болният от лаймска болест не може да зарази околните и не е опасен за тях. Заразяването става само чрез ухапване от определен вид кърлежи, които са заразени с бактериите, причиняващи лаймска болест.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене