Решението е взето: Умъртвяват кравата-беглец, ходила на екскурзия в Сърбия

Умъртвяват кюстендилската крава-беглец, която преди няколко дни се завърна от екскурзия в Сърбия. Според източници на медията, решението е взето от Българска агенция по безопасност на храните.

„Аз официално не съм получил нито писмо, нито ми е казано. Научавам от вас. Просто оставам без думи. Категоричен съм, че няма да дам Пенка. Няма да допусна да я убият. Ще си я гледам тук в Копиловци, жена ми ще я пасе. Тя не е болна, така че на какво основание искат да убият животното“, категоричен е собственикът й Иван Харалампиев.

Запознати твърдят, че Пенка ще бъде умъртвена заради напускане границите на държавата и пребиваването й в страна, която не е членка на ЕС.

С позиция по казуса Пенка излязоха и от браншовата организация „Обединени Български Животновъди“. „Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Още повече, че случаят нашумя в последните дни в медиите в големи размери. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските. В момента България председателства Европейският съюз и смятаме, че не трябва да се допускат грешки, с които да подлагаме България на избор под натиск на общественото мнение, медии или каквито и да било лобита. Смятаме, че законите на Република България, както и европейските,  трябва да се спазват  и да се прилагат правилно“, обявиха от „Обединени Български Животновъди“.

Само преди два дни от БАБХ взеха кръвни проби на кравата беглец, от които трябваше да стане ясно дали тя е заразена с дерматит, ку-треска, злокачествена катарална треска или син език. „Все още очакваме резултати. За момента няма яснота кога точно ще излязат. Очаквахме това да е днес /сряда/, но явно е било необходимо повече време“, обяви вкрая на работния ден вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните, Велка Войнова.

След 14-дневна екскурзия в Сърбия Пенка абортирала

Що се отнася до бременността на кравата-беглец, ветеринарните специалисти бяха категорични, че не чака рожба. „Това няма как да се сбърка и то от един лекар. Господин Харалампиев може да твърди много неща, но фактите са други“, обявиха още експерти от областния град. „Очаквам утре да дойдат от „Четири лапи“ и да прегледат Пенка с ултразвук. Може докато е била в Сърбия тези 14 дни да е пометнала. Нямам представа. Все пак животното е преминало 40 км. и то в рамките на един ден, не се знае какво й се е случило по пътя“, обясни Харалампиев и отново заяви, че няма да позволи Пенка да бъде умъртвена.

Най-вероятно собственикът на кравата беглец от Кюстендилско ще бъде санкциониран заради допуснати редица нарушения, обявиха експерти от Областна дирекция по безопасност на храните. По техни думи Иван Харалампиев е допуснал редица нарушения. „Той е оставил животното без надзор, което е довело до преминаването на Пенка през границата ни със Сърбия. Отделно от това не е уведомил в законно установения срок ветеринар, че кравата не се намира в животновъдния му обект в село Мазарачево, извършил е транспортирането й от Сърбия без лицензиран транспорт, а сред последните нередности е, че той е допуснал външни лица в изолатора, в който се намира в село Копиловци“, обявиха още запознати.

 

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене