Мъже се опитаха да продават новородена сърничка на пазара за 5 лева

Неизвестни мъже са се опитали да продават новородена сърничка, пъхната в найлонов плик, на  пазара. След като случайният „клиент“ видял какво му предлагат, последвала схватка, при която той е пострадал. Животното обаче е спасено, съобщиха от асоциация „Дивите животни“.

Гъбарите оставили животинката в собствената й урина в найлонова торба.

Ето какво написаха от природозащитната организация в страницата си във Фейсбук:

„В последните няколко седмици стана ясно, че в нашата страна цари тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато те се хранят наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката.

Липсата на информираност не е обаче най-страшният проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен.

Вчерашният случай показа далеч по-страшната реалност, а именно това, че има хора, цели групи, които целенасочено претърсват гората за малки сърнета. Имахме непотвърдена информация, че нещо такова се случва в някои села около София, но до този момент не се беше потвърдила. Вероятно се случва и в другите райони на страната.

Малката Нели е само на ден. Пъпната връв не е изсъхнала още. Тя е само килограм живот, но вече е средство за печалба за някой.

Сърничката е отделена от майка си и дълго ще страда за нея

Вчера мъже, предлагащи за продажба гъби, са предложили на човека, който се е спрял заради гъбите, да купи малко сърне за 5 лв. Представете си, отварят ти плика и питат „Искаш ли го и това за 5 лв?!“ и ти онемяваш. Новороденото сърне лежи тихичко в локва от урината си в найлоновата пазарска торба и съдбата му е тенджерата или домашен любимец на някой…

След последвалата схватка, сърнето е взето и предадено на нас, а човекът спасил сърнето от печалбарите е с травма на китката, не знаем засега колко сериозна. Новородената Нели дълго ще плаче за майка си, а майката ще я търси напразно…

Моля ви, ако забележите малко сърне в двор или Ви предложат за продажба или знаете че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове“.

 

/дир

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене