Свържете се с нас

Скандали

Скандал в Рупите: Плашат със смърт бизнесмен, който ще вдига СПА комплекс край храма на Ванга (СНИМКИ)

Публикувано

на

Страница „Спаси Рупите”, създадена във Фейсбук в неделя, за 48 часа вчера до обяд събра рекордните 7690 членове и беше разпространена чрез профилите им близо 2000 пъти. Неин създател е Венцислав Ненков от София, възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Той и съгражданката му Сърнела Воденичарова са администратори на страницата, а столичният коафьор Емил Иванов и Александър Ненов от Петрич – нейни модератори, пише struma.bg

Под профилната снимка с дълбоки ровове и надпис „Внимание! Опасни изкопи” Воденичарова, която е най-активната общественичка в групата и редовен инициатор за всякакви национални протести, е написала:

„Рупите – свещеното място на Ванга, е под заплаха. Алчни бизнесмени искат да го бетонират! „Инвеститорите“ – местните бизнесмени Силвия и Валентин Парапунови и Констанин Динев (Коко) планират голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга! Два други хотела следват. Видът на терена е прясно изменен със заповеди на директори на Агенция по геодезия, картография и кадастър от октомври 2017 и март 2018 г. Хотелският комплекс ще си присвои почти целия дебит на целебната вода и ще я направи масово НЕдостъпна за хората. Нещо повече: 1. Земята, която „бизнесмените“ искат за себе си, е вероятно част от Хераклея Синтика – античен тракийски град на 2500 години. (По непотвърдени данни Министерството на културата засега е спряло строежа точно по тази причина. Отправихме официално питане към Министерството и очакваме неговия отговор дали и докога е спрян строежът.

Практиката за съжаление показва, че дори да е спрян, това е временно и бизнес интересите накрая надделяват.) 2. Рупите е уникално място със значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 вида са от европейско природозащитно значение. Недопустимо е то да бъде бетонирано!!! В сайта на Изпълнителната агенция по околна среда територията е обявена за защитена местност със заповед на комитет за опазване на околната среда No.385 от 17.06.1980 г., бр. 69/1980 на Държавен вестник и ВСЯКАКВИ строителни дейности са ЗАБРАНЕНИ. Остава един въпрос: Ще се обединим ли в защита на това единствено по рода си природно кътче – лечебно, магическо, от световно значение? Ще се вслушаме ли в заръката на Ванга: „Водата, която е на Рупите, е много целебна. […] Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода!“? Имаме възможност да спасим Рупите днес, за да остане това неизмеримо богатство за децата ни и техните деца – искаме го, нали?! Да действаме тогава! *** Как да помогнем: разпространявайте; търсете подкрепа у нас и в чужбина; необходими са юристи, които да обследват случая и да намерят правно основание за спиране на строежа; призовете медиите да отразяват – пишете им и със свои думи назовете проблема; призовете писмено и с телефонни обаждания местната власт да намери основание да спре строежа; търсете и намирайте и други начини, каквито ви хрумнат.

За няколко часа страницата успя да стигне и до петричкия бизнесмен В. Парапунов, който реагира с пост до Сърнела, в който я уведомява, че за разпространяване на невярна информация се носи наказателна отговорност и той смята да заведе дело срещу нея. Инвестиционното намерение на В. Парапунов е факт и за него „Струма” писа още през януари т. г., когато Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” одобри промяната на предназначението на 9496 квадратни метра земеделска земя от седма категория, неполивна, собственост на фирмата на петричкия бизнесмен, за изграждане на обект “Къщи за гости, В. Ненков администрация, ресторант и спа център” в местността Рупите. По план къщите ще са на по 2 етажа, спа центърът ще включва сауна, парна база, джакузи и стаи за масаж, ще има и паркинг за 20 автомобила, а в целия комплекс озеленяването ще е 70%.

Вчера В. Парапунов потвърди, че не се е отказал от намерението си да строи, и уточни, че прибягнал до заплахата за съд, тъй като в един от постовете на страницата член на групата „Спаси Рупите” го заплашил с убийство.

„Всички извори с минерална вода на Рупите са си там и са общински, още повече, че моята нива е на 300 метра от тях, обясни бизнесменът. Около мен има още десетки ниви и е много вероятно и други собственици да поискат да строят, в което не виждам нищо лошо, защото посетителите на Рупите няма къде да спят, няма откъде един сандвич да си купят. Затова и от фондация „Ванга” много пъти са ми викали „Хайде, бе, почвайте да строите, за да се облагороди това място”. За моите къщи за гости минаха всички процедури – имам разрешителни от ОбС – Петрич, МОСВ, Басейнова дирекция, всичко беше съгласувано, казаха ми, че не е необходим ОВОС и на практика, ако поискам, още утре мога да започна да строя. Няма обаче да го направя веднага, защото в момента нямам готовност – не съм решил още дали да кандидатствам по програми, или пък за банков кредит. Не е вярно и че Министерството на културата е забранило строежите в тази част на Рупите. През 2016 г. във връзка с близостта на нивата ми от 2 км до античния тракийски град Хераклея Синтика министерството издаде заповед да се направят спасителни разкопки и те бяха извършени от Националния исторически музей, не от мен. Главният археолог Вагалински е категоричен, че в местността няма археология, има само пясък и чакъл. Доста пресилени са опасенията на природозащитниците и по отношение на минералните извори, че съм щял да използвам цялата вода и да пресуша изворите. Няма начин – дебитът на изворите е 35 литра в минута, а моето разпрешително е за 350 грама в минута. Това е за моето инвестиционо намерение, а за идеята на Коко Динев да строи не знам нищо, освен че неговите терени са надолу, към Кулата. Правят обаче връзка между него и мен, понеже случайно по едно и също време минаха документите ни през Министерството на земеделието”, обясни В. Парапунов.

Никой от жителите на село Рупите не е против изграждането на ваканционното селище в местността в близост до горещите извори. Това каза вчера кметът на курортното село Георги Атанасов по повод подписката, която се разпространява в социалните мрежи срещу инвестиционното намерение на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов за строеж на селище от 10 къщи.

„Доколкото знам, такова е и становището на археолозите начело с Вагалински, които копаят на античния град Хераклея Синтика“, поясни Атанасов. Той лично е поставял на няколко пъти информационни табели, когато е трябвало да се издава разрешително за строежа и придружаващите го документи от институциите. „Твърдя, че никой тогава не протестира. Сега, след години, се намерили хора извън селото да искат отмяна на строежа“, гневи се кметът. „Най-много да накарат ромите, които идват на плаж на гьоловете, да не идват повече“, каза в защита на бъдещия градеж управникът на село Рупите.

„В 15 часа мина и полицейски екип, който патрулира от вчера в района на археологическите разкопки и бъдещото ваканционно селище на бизнесмена В. Парапунов”, каза кметът на Рупите Г. Атанасов.

Blitz.bg

коментара

Политика

Ново 20! Часове след като лъсна калния му мургав номер, кметът на Кресна зарадва избирателите си с нов джип! Нали е бедна общината, кмете? От де пари, бе?

Публикувано

на

Кметът на Кресна се изфука с новия си скъп джип!

И Георгиев стана богаташ!

Най – добрия социален кмет в югозападна България пребори кризата. Е не, общинската за която говори с години ами тази за собствения си кеф. Бдителни читатели на информационна агенция www.toppresa.com, създяха че в личния си профил в социалната мрежа фейсбук, кметът на град Кресна се похвалил с ново ултра модерно западно скъпо возило. Кметът на Кресна подкара луксозен джип. Остава да уточни само дали е личен или служебен? ТЕМАТА СЕ ЗАВЪРТЯ СЛЕД КАТО ГО ИЗОБЛИЧИХМЕ В ПОЛИТИЧЕСКА КОВАРНА СХЕМА ТУК 

Проверка на нашите колеги специалисти по автомобили, провери че въпросната кола, качена лично от кмета Георгиев във фейсбук, струва на пазара, не по малко от 70 000 лева. Въпросът е един – дали кметът е спестил 70 бона от заплати и не само, за да яхне това бижу на четири колела или бедната община Кресна, се е ръснала сериозно за да осигури мобилен коморт за своя кмет. Топ Преса се пита – какъв е този човек изобщо? Нали е социалист, нали следва социалната политика? Нали е от БСП! Така ли се бори капитализъмът с демонстрация на капитализъм! С парите можеше да санира детска градина, учреждения, можеше да асфалтира улица, да ремонтира водопровод… той обаче стана големец. Яхна го и него гъзарията! Питайте го уважаеми читатели на Топ Преса, кметът Георгиев – отде пари бе, бате? Нали е криза?  Стига с това политическо лицимирие и този се оказа че е във властта да богадее, май!

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ОЧАКВАЙТЕ В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДИЯТ ТАБЛОИД! 

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

ТАЗИ СЕДМИЦА В ТОП ПРЕСА! СКАНДАЛ НА СЕДМИЦАТА!!!

Публикувано

на

Търсете новият брой на вестник Топ Преса от 18 до 24 януари 2019 год.

  • Камбитов дръпна шалтера на в-к „Струма“ заради „ултимативни искания, подчертавам, финансови искания…“

  • След години мълчание по темата: Лъсна нова версия за убийството на Кьоравия?!
  • Пияница топи наркомани! Потресаващ анализ на Топ Преса за дрогата в ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански
  • Дупнишки стоматолог излъга, че приютява бедстващи в снега клошари, като качи във Фейсбук снимка с баща си!
  • Топ Преса представя феномена от гърменското село Балдево! Вера Тодорова: Небесните доктори правят чудесата в дома ми
  • Съветниците в Община Благоевград гневни: Колегата ни Андон Тодоров само преди 2 години ни се подмазваше, а сега се изкара защитник и говорител на благоевградчани

  • Байрактарски на 40 години: Получих всичко, което исках от живота. Сега искам да ме оставите на мира, за да му се наслаждавам!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

  • Петричанин, бивш студент от ЮЗУ, направи социална мрежа за бизнеса в световен план!
  • Речната планинска вода на река Бистрица –безплатна работна сила в миналото на с. Сатовча
  • Горчиво! Жоро и Джъстин вече са официално семейство! Мосомище си има законна снаха от остров Бали!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ