Да подобрим психо-физическото здраве и красота със съветите на Благой Калпачки

Желанието за бързо развитие на мускулесто и красиво тяло или значителното подобряване на кондиционните и координационните способности в професионалния спорт, доста често са причина все повече хора да прибягват до употребата на стероиди.

Според редица автори, милиони хора по света употребяват анаболни стероиди, като в последните години се забелязва тенденция все повече да пада долната възрастова граница на лицата използващи тези синтетики. Доста често тази употреба е хаотична, не е планирана и не е регулирана от специалист-медик.

Въпросът за упоребата на анаболните стероиди е бинарен, според едни „спортът не се развива, развива се медицината“ и отнасят спортния резултат, до голяма степен на база на медикаментозен прием, според други „си заслужава риска, ако можеш да изкараш пари от това“, трети пък твърдят, че „дори парацетамол в големи дози може да е смътоносен“, сравнявайки прекомерните употреби на разичните медикаменти, четвърти отричат напълно употребата им, окачествявайки хората, които ги използват, като – „химици“.

Според нас, спортният резултат е фактически състав от различни взаимозависими и взаимовляещи се компоненти: генотипни фактори, тренировъчен процес, хранителни програми, суплементни програми и др., ръководени, планирани и реализирани от специалисти, които да осъществят научно-обоснован и качествен конторол над тях. Изброените по-горе представляват основата на спортния успех, естествено в професионалния спорт доста често те са подпомагани в практиката и от употребата на анаболни стероиди.

В настоящата статия вниманието се фокусира върху рисковете от употребата на стероиди в масовия спорт.

Анаболните стероиди са синтетични хормони, производни на мъжкия хормон – тестостерон. Те ускоряват увеличаването на скелетната мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъжките полови белези (андрогенен ефект).

Някои от тях са просто негови естери, други са негови метаболити, трети се получават чрез различни химически реакции, но всички те, както и всички мъжки, женски, глюкокортикоидни и минералкортиокидни хормони са с основна химична структура на циклопентаперхидрофенантрен.

Те могат да оказват силно въздействие върху човешкото тяло и психика, което може да бъде от полза за постиженията на спортистите.

Използването на анаболните стероиди в супратерапевтични дози може да има редица нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система. Това може да бъде забелязано в няколко области, удебеляване на стените на камерите(хипертрофия на микоарда), неблагоприятни промени в серумния холестерол(могат да повлияят негативно на стойностите както HDL (добрия) така и на LDL (лошия) холестерол), повишено кръвно налягане. Рискът от инсулт, инфаркт, аритмия и сърдечна недостатъчност се увеличава мнагократно.

Известно е, че аналболните стероиди са токсични за черния дроб. Това може да доведе до сериозни и понякога животозастрашаващи щети, когато се злоупотребява с количествата, а понякога дори и при терапевтични дози.

Документирани са случаи на увреждане на бъбреците. При употребявани стероиди много често се наблюдава повишен серумен креатинин (маркер, отчитащ бъбречната функция).

Дълготрайнота употреба на стероиди често довежда до атрофия на тестисите, изразяваща се чрез намалена тестостероно и сперматогенеза.

Наблюдаваните симптоми са слабост, депресия, суицидни мисли, апатия, намалено либидо, еректилна дисфункция. Тестикуларната атрофия се изследва чрез ехография.

Друг често срещан страничен ефект е гинекомастията поради повишена активност на ароматазата превръщаща внесения анаболен стероид в естроген. Доказава се с мамография.

Целият цикъл по прием на стероидни препарати трябва да се планира и ръководи от медицинско лице, което да следи нивата:

  • На креатинин, еозинофили и неутрофили (от кръвна картина).
  • При съмнения да направи ехография на черен дроб и жлъчни пътища
  • Спермограма.
  • Чернодробни изследвания – АСАТ и АЛАТ (ГПТ)

 

Благой Калпачки и д-р Величко Камбуров, специално за вестник Топ Преса!

blagoipopov@mail.bg

GSM: 0886012302

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене