Росен Плевнелиев със седем послания към абсолвентите от АУБ

Росен Плевнелиев

“Мислещите, активни и просветени граждани могат да променят света към по-добро. В бъдеще ще имат успех само нациите, които притежават дългосрочна визия за своето развитие и качествена образователна система”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Благоевград пред абсолвентите от Американския университет в България. Държавният глава подчерта, че динамичните глобални процеси, които влияят и върху живота в България, отразяват действията и личния избор на много обикновени хора.

“Никой друг век в човешката история не е давал такава голяма роля на гражданите в политическите процеси. Свободата е ценност и съзнателен избор да вършим добро, да надграждаме, а не да разваляме постигнатото от поколението преди нас”, заяви президентът пред випуск 2014 на висшето училище.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че с присъединяването си към Европейския съюз и НАТО страната ни е направила своя цивилизационен избор, който гарантира сигурност, демокрация и свободите на гражданското общество. „Двигателят на европейската интеграция работи, България има своята посока. Важно е да надграждаме. Трябва ни стабилност, която да посочи пътя за развитието“, подчерта президентът.

Според държавния глава днес страната ни има нужда от стратегическо мислене и от  дългосрочно планиране. “Това е причината като президент да се фокусирам върху националните приоритети и постигането на съгласие по Националната програма за развитие “България 2020”. Тя е факт и сега трябва да бъде изпълнена”, отбеляза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи пред младите хора седем правила, които следва в работата си: имайте приоритети; имайте ценности; винаги мислете в перспектива; търсете съгласие; изграждайте доверие; създайте собствени инициативи; не обещавайте много, но спазвайте обещанията си. „Хората са мъдри и не очакват чудеса, но те биха оценили високо честността на политиците”, заяви още държавният глава.

Президентът подчерта също така, че гражданското общество в България днес вижда и посочва проблемите и лидерите трябва да се посветят на многото предизвикателства, които чакат своите решения. „България, това сме всички ние. Затова не трябва да питаме какво родината или светът може да направи за нас, а какво ние можем заедно като нация да направим за една по-добра България, за един по-добър регион и по-добър свят“, заяви още пред абсолвентите от висшето училище президентът Плевнелиев.

На тържествената церемония, която се проведе на централния площад в Благоевград своите дипломи получиха 242 бакалаври от 26 страни, както и 22 студенти, завършили Магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри. В церемонията участва и посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене