Разностранните интереси на една абитуриентка

Високо синеоко момиче, усмихнато и дружелюбно. Намира приветливи думи и за малкото дете, което мина­ва край нас, и за младежи­те – съученици, и за познат възрастен човек. В поведе­нието и няма и сянка от ви­сокомерие въпреки многото успехи, които е постигнала през своите ученически го­дини.

Мариела Коджебашева е абитуриентка в природо-ма­тематическа гимназия „Яне Сандански“ – град Гоце Дел­чев – училището, в което се е обучавала от пети до двана­десети клас и всяка от тези осем години е завършила с пълно отличие. Интересите и са разностранни – от ма­тематика и информационни технологии до английски и френски език. Някъде меж­ду тях е химията – предмет, по който също успешно се е справила на областна олим­пиада и дори е предложена за национален кръг.

Любовта си към матема­тиката носи по наследство. Още от първи клас се явя­ва на състезания и никога не разочарова майка си, учителка – математичка. За страстта си към предмета дължи много и на своята преподавателка – госпожа Абаджиева. Така естест­вено Мариела започва да свързва бъдещето си с тази научна дисциплина. Възна­мерява да кандидатства икономика и мениджмънт в Италия и успешно полага изпитите си по математика и английски език. Приемат я, но както казва тя, чувства­та и надделяват и решава да учи същата специалност, само че в Американския университет в Благоевград.

Другата и голяма любов е френският език. Започва да го учи сравнително късно – от девети клас, но напредва бързо, за което е благодарна на учителките си Джалова и Димитрушева. Задълбо­чава знанията си до такава степен, че през март тази го­дина печели първо място в областния кръг на междуна­родното състезание „Евро­пейско кенгуру“ на френски език. И макар вече да не е ученичка, ще участва и в на­ционалния кръг в началото на юни.

Колкото до английския език, с него се явява две по­редни години на „Лингвис­тично кенгуру“, което е за проверка на общата култура. Отличното владеене на ези­ка е една от причините да бъде включена в работната група от гимназията, която неотдавна посети Европей­ския парламент в Страсбург. И най-големият успех – из­държаният изпит за прием в Американския университет.

Ученическата биография на Мариела е от успешна по-успешна, но това не оз­начава, че през годините тя е била отдадена единствено на науката. Девойката има с какво да се похвали и в об­ластта на спорта. На първо място е колоезденето. Чес­то може да я види човек как преодолява с велосипеда си серпентините до село Дел­чево и обратно. Дълго вре­ме е тренирала плуване, а през последните три години – модерни танци в школата „Вива денс“. Разходките също и доставят удоволст­вие. Живее в края на града и пътят до училището я зареж­да с красотата на пейзажа през всеки сезон.

Романтична по душа и в същото време твърде раз­съдлива, постоянно съпоста­вяща различ­ни глед­ни точки. Вглъ­бена, когато решава логи­чески зада­чи или разши­рява линг­вистич­ните си умения, весела и неу­държи­ма през свобод­ното си време. Така­ва е тя, абиту­риент­ката от ПМГ „Яне Сан­дан­ски“ Мари­ела Ко­джебашева.

Юлия Баймакова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене