Топ специалист изследва безплатно 102-ма гоцеделчевци за рак на простата през почивните дни

В рамките на почивните дни топ урологът доктор Десислав Тасков от Варна проведе безплатни профилактични прегледи за рак на простатата на 102-ма гоцеделчевци. Експертът гостува по покана на БСП – Гоце Делчев, като част от кампанията им за превенция на онкологични заболявания. Два пълни дни специалистът даде всичко от себе си, за да прегледа многобройните желаещи, а за няколко от тях новините не бяха от най-добрите, но пък бяха окуражени от навременното откриване на проблема и получиха насоки за адекватни действия веднага след прегледа. На други с по-леки проблеми той предписа ефикасни медикаменти, останалите пък получиха съвети за превенция и активен и здравословен живот.

  Простатният карцином е най-честата злокачествена болест на пикочно-половата система и втора по честота след карцинома на кожата при мъжете. Той дори изпреварва по честота рака на белия дроб и на дебелото черво, обяснява д-р Тасков. Ракът на простатата е над 10 % от всички случаи на рак сред мъжете. Така е и в България – простатният карцином заема над 10% от всички онкологични заболявания. Всяка година при 3500 до 4000 мъже се открива рак на простатата.
За да бъде адекватно лекувано заболяването, е важно то да бъде открито навреме, а ежегодните прегледи за мъжете над 50 години са изключително важни, тъй като този вид заболявания показват симтоми, когато вече процесите са твърде напреднали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене