Момче пострада тежко в Югозапада

10-годишно момче пострада тежко при падане с велосипед в Разлог. Инцидентът станал навръх 24 май. Ученикът загубил управление над велосипеда и паднал. При удара в пътната настилка наранил лицето и шията си. Оказана му е първа помощ на място в Разлог и с линейка е транспортиран до благоевградската болница.

Свикан е екип от специалисти УНГ, офталмолог и педиатър и е настанен за лечение.

Пациентът е приет в хирургия със сериозна лицева травма и мозъчно сътресение. При направените изследвания е установено, че има фрактура на носа, предприети са действия за обездвижване на шията с поставяне на яка, каза началникът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров.

Той поясни, че пострадалото дете има оток в областта на окото и по лицето от силния удар, но зрението не е засегнато, няма мозъчен кръвоизлив и фрактура на шийни прешлени. Момчето остава за лечение в хирургия на МБАЛ – Благоевград.

Това е вторият спешен случай само за часове с пострадало дете. Припомняме, че 13-годишен спортист от ОФК „Пирин“ пострада също на 24 май по време на тренировки в Спортния интернат в Благоевград и след оказана първа помощ от спешен екип е приет с мозъчно сътресение за болнично лечение.

Ето какво поясни началникът на хирургия д-р Димитров: „Нараняванията и ударите в областта на главата са често срещани инциденти, особено при децата. Сред тях са, както в конкретните два случая, спортна травма и падане при управление на велосипед без предпазни средства. При младежите се срещат и контузии след физическо нападение. В много от случаите при падане или удар може да няма външно проявление. Рискова група са децата от 0 до 4-годишна възраст и тийнейджърите. При малките деца мускулите на врата все още не са достатъчно заякнали и липсата на добра координация води до чести падания. Родителите трябва да имат предвид, че мозъчните сътресения имат различна симптоматика, могат да са нетипични и напълно различни във всеки конкретен случай.

Според възрастта си децата реагират по различен начин при мозъчно сътресение. Основните оплаквания  са: главоболие, виене на свят, гадене, повръщане и дезориентираност. При деца под 2-годишна възраст може да се прояви прекалена раздразнителност или необичайна сънливост. Децата с мозъчно сътресение може да спят продължително или непробудно. Всяко дете, което е претърпяло инцидент, свързан с удар на главата, трябва да бъде консултирано от лекар. Особено при повръщане или загуба на съзнание. В зависимост от типа травма и тежестта на нараняването се провежда лечение от специалист. При нараняване в областта на главата е редно пострадалият да бъде поставен в състояние на покой, тъй като ударът може да е бил лек, но ако продължи да се движи, състоянието му може да се влоши. Важно е при мозъчна контузия да се осигури пълна почивка на пострадалия, по възможност без никакви физически и психически натоварвания.

Състоянието на приетия 13-годишен футболист е стабилно, повръщането и главоболието са овладени, предвид силния удар с топка по главата остава за лечение в хирургия под лекарско наблюдение”, заключи д-р Димитров.

Както „Струма” писа, спортистът, който е от Банско, но учи в Благоевград, бе транспортиран до болницата с линейка, придружаван от своя треньор.

СЛАВА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене