ПЪРВО В ТОП ПРЕСА !!! Васко Лазаров стана част от Diapason Records

Васко Лазаров стана част от фолклорния каталог на музикална компания Diapason Records.

Васко Лазаров е роден в Благоевград. Завършва е филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група „Арсенал“, след което се ориентира към фолклора.

Първите си стъпки прави в състава на Дом на народната армия под ръководството на Александър Миразчийски. Лазаров е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.

Васко Лазаров единствен бе поканен да представи България на „ЕТНО-ФЕСТ“ – Скопие-2010 заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вече повече от 15 години и с която се налагат като „Балкански дует“. Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 1992 г. печели първа и втора награда на фестивала „Пирин фест“, който от следващата година се преименува на „Пирин Фолк“. Авторските композиции, с които се представя там,  са едни от хитовете, тръгнали от сцената на Летния театър в Сандански. Сред тях са: „Ти, любима, майка и жена“ и „Дари, Дари“, чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов.

През 2000 г. заедно с Йорданка Варджийска и песента им „Нищо не може да ни раздели“ печелят първа награда на журито.

През 2017 г. Васко Лазаров бе специален гост на фестивала „Пирин Фолк“ по случай 25-тия му юбилей. На сцената представи авторската си песен „Тугино пуста“.

В ефира на Фен Фолк могат да се гледат неговите видеоклипове: „Дари, Дари“, „Майко“ и „Тугино пуста“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене