145 години училище в Сатовча

11 май – Ден на братята Кирил и Методий, 11 май – патронен празник на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Сатовча, 11 май – 145 годишен юбилей на училище Сатовча. На този 11 май в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Сатовча атмосферата бе изключително емоционална и вълнуваща. Всички ученици и учители пристигнаха още от ранни зори и проведоха най–важния за всички час – часът посветен изцяло на родното училище, часът на Светите братя  Кирил и Методий, часът на патронния ни празник.

След този важен за всеки ученик от СУ Сатовча час, празникът започна с „Химн на родното училище“, изпълнен със самочувствие и гордост от всички ученици и учители. Посрещнато бе знамето на училището. Представени бяха песни, танци, сценки. В продължение на два часа ученици, учители и гости на тържеството се забавляваха с богата и интересна програма. Припомниха си историята от създаването на училище в Сатовча в далечната 1873 г., показаха как училището се развива в настоящето и си представиха бъдещето. Прочетени бяха поздравителни адреси от дъщерята на първата учителка в Сатовча – Константина Сачева- Коца, Фондация „Българска памет”в лицето на г-н Милен Врабевски, от г-н Бисер Ушев – председател на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1926“, всички те получени по повод 145 годишния юбилей.

Раздадени бяха грамоти от различни конкурси и със- тезания проведени в чест на 145 годишния юбилей на училището. Учениците бяха поздравени от група учители с песента „Учителски валс“, а ученичката Цветелина Ушева върна поздрава към учителите спесента „Учителко целувам ти ръка“. На тържеството присъстваха: Елхан Кълков – депутат от 44 НС, д-р Арбен Мименов – кмет на община Сатовча, инж. Бисер Ушев – председател на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1926“, общественици, директори на училища от общината, бивши учители и ученици, родители и гости на селото ни. Всички те бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед, получиха юбилеен вестник изготвен от училището и финансиран от кмета на община Сатовча – д-р Арбен Мименов.

На ръцете на всеки гост бе вързана малка роза, изработена от ученици в часовете по изобразително изкуство по повод инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“. Целта на тази инициатива бе ученици, учители и родители да изпълняват едно и също българско хоро независимо в коя точка на света се намират. За инициативата е избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, музика, на която ще танцуват навсякъде из България и там, където има български общности в чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене