В Струмяни 30 години били църковна камбана, окачена на черница

Звънът на 50-килограмова църковна камбана, закачена на черничево дърво, отеквал в продължение на 30 години в общинския център Струмяни. Причината – липсата на храм. Църква все пак е вдигната след 15-годишно строителство и отваря врати за миряни през 2004 година. Храмът „Свети свети Константин и Елена” ще посрещне стотици жители на цялата община за храмовия си празник в понеделник /21 май/.

Със средства, събрани по дарителски път от местните хора, камбаната е закупена още през 1968 година. Заради липсата на храм в населеното място обаче е била окачена на черничево дърво в парцела на Йордан Милев и така е ползвана до 1998 година. Чак тогава заема полагащото ѝ се място във внушителната църковна камбанария.

История на построяването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в село Струмяни започва на 21-ви февруари 1992 година, когато Учредителното общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строежа на църквата и избира първото Църковно настоятелство. На 22-ри март 1993 година е направена първата копка за строителството на църквата, която е съпроводена с тържествена служба, водена от Негово прeосвещенство Пимен. Празненството завършва с общоселски курбан.

Самата църквата „Св. Св. Константин и Елена“ е еднокуполна, с вградена в нея камбанария, разполага с два входа – южен и западен. Простира се върху 232 кв.м. строителна площ. В строителство участие взема цялото работоспособно население с доброволен труд и с дарения.

Освещаването на храма е извършено на 18 октомври 2004 година от Неврокопския митрополит Натанаил. Кмета.бг

Снимка: Стоян Петков

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене