След скандала с абитуриенти в Благоевград! Шефът на РУО Ивайло Златанов в писмо до учителите на ПМГ: Зрелостниците са Ваши ученици, Вие носите отговорност за противообщественните им прояви

Скандалът с абитуриенти от Благоевград провокира рекацията на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Както „Струма“ писа, преди 3 дни дванадесетокласници от Математическата гимназия опорочиха традиционното училищно шоу „Антинагради“с грозни и непристойни сцени. Зрелостници се наливаха с алкохол, играха кючеци върху бюрата на общинските съветници и се сбиха в зала „22 септември”. В също време в препълнената с над 500 тинейджъри зала нямаше нито един педагог. Заради случилото се шефът на РУО изпрати писмо до директора на ПМГ „Акад. С. П. Корольов” Николай Каращранов, което публикуваме без редакторска намеса. Ето и позицията на Ивайло Златанов:

Уважаеми колеги,

Във връзка публикувана статия във вестник „Струма“ -всекидневника на Югозападна България /бр. 113 от 17.05. 2018 г./, относно поведението на учениците при реализиране на мероприятие за изпращане на випуск 2018 г. Регионалното управление на образованието изразява следната позиция:

Проведеното така наречено мероприятие „Антинагради” на ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ предизвика бурни рекции сред обществеността на Благоевград.

В месеца, когато всяко училище изпраща своите абтуриенти, се разгорещяват и страстите на випускниците. Инциативата, която е била организирана от Вашите ученици, се е превърнала в традиция и напълно естествено е и този випуск да пожелае да я спази. Забраната Ви е довела до своеволното й организиране и реализиране без присъствие на педагогически специалисти. Смятаме, че провеждането на подобни мероприятия трябва да бъде съблюдавано стриктно от Вас, а учителите да се чувстват ангажирани и да бъдат в тясна връзка с учениците, за да не се допускат подобни скандални прояви, независимо че не са „училищни“, както се опитвате да внушите. В тази връзка възниква въпросът дали са училищни всички мероприятия, съпътстващи абитуриентските балове, и в които педагогическите специалисти се включват с ентусиазъм. Недопустимо е близо 500 ученици от няколко училища и на различна възраст да бъдат оставени без присъствието на педагогически специалисти. Напомняме, че зрелостниците от поверената Ви образователна институция са Ваши ученици до момента на получаване на дипломите за завършено средно образование и Вие носите отговорност за техните противообществени прояви, както и за спазването от тяхна страна на общоприетите етични норми за поведение на обществено място. Изразяваме категорично становище, че за в бъдеще при организирането на подобни мероприятия е необходимо да следите за стриктното съгласуване между предвидените от учениците дейности и участието на педагогическия колектив в тях, за да се избегнат подобни непристойни прояви, накърняващи доброто име на всяка образователна институция“, се казва в писмото, подписано от началника на РУО Ивайло Златанов и предоставено на вестник „Струма“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене