Румен Петков оглави АБВ

Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Румен Петков за председател на партията. Петков получи доверието на 579 от общо 591 делегати на форума. Трима гласуваха против, 9 се въздържаха.

Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на  Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.

„Настоящият конгрес на АБВ предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип включително на ниво председател. Необходим ни е  нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене“, заяви досегашният лидер Константин Проданов.

В началото на своя доклад той направи анализ на изминалата година и половина от неговия мандат като председател на Алтернатива за българско възраждане. Той отбеляза участието на партията в парламентарните избори през 2016 година, като посочи, че те са преминали под знака на популизма и острото политическо противопоставяне.

Това не позволило на коалиционния формат, в който АБВ  се яви на вота да разгърне добре потенциала си. Причините затова са, че политическата сила разчита и се бори за изпълними каузи и набляга на необходимостта от създаването на реални политики  в полза на България, а не на популистични и неизпълними обещания.

Проданов постави акцент върху инициативите, които партия АБВ организира или към които се присъедини и подкрепи през последната година и половина. „На първо място инициативата „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!“, където АБВ заедно с други леви политически и граждански формации, синдикати, общественици за кратък период събра повече от 30 000 подписа, внесени в 44-ото Народно събрание.

Исканията бяха за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС от 9% за основни и детски храни, вода, лекарства, учебници и книги. Другата инициатива, която той открои, е за развитието на ядрената енергетика, като припомни инициирания от АБВ дискусионен форум на тема „АЕЦ „Белене“ – ключ към развитието и сигурността на България“, с участието на плеяда международни и български експерти.

Експредседателят подчерта, че печелившата формула е единението около автентични леви, градивни, родолюбиви каузи. Каузи, които обединяват обществото, а не го разделят. „Време е за битка. Битка срещу нарастващото социално-икономическо неравенство, защото то е в основата на всички останали обществени недъзи. Битка срещу подчиняването на държавната машина на едрия капитал. Битка за културата и духовността, които са жизнено необходими за оцеляването ни като нация.“

В заключение Константин Проданов заяви: „Необходим е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, по-достъпно, излизане извън рамките на тесните идеологически и експертни послания. Поведение, способно да отбива ударите под кръста. По време на военни действия всеки един войник трябва да бъде използван там, където има най-голямо КПД, за да бъде доведена борбата до победоносен край. От картечаря не става добър авиатор, а танкистът не може да се превъплъти в свързочник“.

 

infomreja.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене