Бившият депутат от ГЕРБ Петрич и мощен строителен предприемач Митко Захов строи цех за ягоди

Бившият депутат от ГЕРБ, петричанинът Митко Захов, прави цех за преработка на ягоди.

Той ще развива новия бизнес, заедно с партньора си Иван Захов чрез мощната им строителна фирма „Монолит–21-Андонов и Захов” ООД, която е доста чест победител в различните обществени поръчки в региона, пише „Струма“.

Бизнес тандемът се е ориентирал да организира производството в Сандански, където фирмата им има промишлена сграда. Тя е построена върху огромен терен от 36 024 кв.м, представляващ урбанизирана територия с регистриран начин на трайно ползване „ниско застрояване”, за каквото се брои височина до 10 м.

На терена има общо 26 промишлени сгради, от които собственост на Захов и Андонов е сграда №15 със застроена площ 299 кв.м. Площта е достатъчна за намерението на двамата строители да преработват 50 тона орехи годишно, при това тяхно собствено производство.

Технологичният процес ще включва прием на орехите, белене на зелената обвивка, което ще се извършва на автоматична белачна машина, сушене на орехите; калибриране, чупене, доначупване и почистване от черупките, сортиране на ореховите ядки, опаковане и съхранение.

С инвестиционното предложение на „Монолит–21–Андонов и Захов” не се предвижда изграждане на нова или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура.

Сградата, която фирмата е купила, е захранена с вода и електроенергия, а отпадъчните води се отвеждат в градската канализационна мрежа.

Според РИОСВ – Благоевград, където предложението на Захов и Андонов вече мина, тъй като става въпрос за преустройство, тоест вътрешен ремонт на готова вече сграда, инвестиционното им намерение не може да бъде отнесено към никоя от позициите на Приложения №1 и №2 от Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда или на преценяване на необходимостта от такава оценка.

Бъдещият цех не попада и в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитен зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, в резултат на което Захов и Андонов няма да имат никакви проблеми с екологичните институции.

Захождането на „Монолит–21–Андонов и Захов” ООД към земеделието не е първата изневяра на фирмата спрямо строителството.

През 2013 г. депутатът Захов получи от правителството концесия за разработване на каменна кариера, което бе първото отклонение от строежа на сгради и санирането. Фирмата бе избрана да разработва кариера в местността Пиринковец в района на с. Плоски и с. Лиляново, община Сандански.

Планираните инвестиции в концесията бяха за 21 000 лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора бе едва 2100 лв.

Още докато беше депутат, фирмата на Захов се прослави с лекотата, с която печелеше проекти с държавно и общинско финансиране. Коментарът му тогава беше, че той не е в конфликт на интереси, защото е напуснал мястото си в управителното тяло на дружеството и се води само съдружник с 50% от активите.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене