Каракачанов от Логодаж: Ние нямаме проблеми с името на Македония (СНИМКИ)

Ние нямаме проблеми с името на Македония.

Това заяви министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов. Той заедно с македонския си колега – Радмила Шекеринска, днес присъства на демонстрация на способности на Специалните сили на двете държави.

Демонстрацията се проведе на ГКПП – Станке Лисичково, в района на село Логодаж.

Относно темата за името на Македония и предложенията, отправяни за промяната му, Каракачанов каза:

Аз мисля, че ние нямаме проблеми с името на Македония. За нас е важно, когато става въпрос за двустранните отношения, да няма тази практика, която имаше досега – да се краде нашата история и да се фалшифицира и преиначава. Въпросът с името трябва да се реши от Македония и Гърция. Ние се опитваме да подпомагаме този процес и да решаваме проблемите на Балканите. Ако Македония и Гърция се разберат, за нас няма никакъв проблем.

Дали до края на юни, преди срещата на Върха, ще има консенсус между Македония и Гърция, Каракачанов коментира: „За да не бъда песимист, ще кажа – умерен оптимист съм!“.

Откъде очаквате съпротива – от Македония или от Гърция, бе попитан министърът:

Мисля, че Македония заяви своята позиция по въпроса. Доколкото виждаме, всички от страна на Гърция имат претенции към едно, второ или трето наименование на Македония.

Случаят със задържаните българи в село Баница, които искали да отдадат чест на Гоце Делчев, Каракачанов коментира по следния начин:

„Ако питате гръцките власти, те ще ви кажат, че такова нещо няма. Но проблем има, защото няколко пъти групи от български туристи, които искат да отидат до село Баница са спирани от полиция и са проверявани, има и задържани и се създават излишни пречки. Според мен проблем няма, но трябва да попитаме комшиите защо създават подобни проблеми, от какво се притесняват. В крайна сметка там население няма, в някой случай и камъните говорят за исторически факти, но това е друга тема.“

 

Резултат с изображение за каракачанов логодаж

Резултат с изображение за каракачанов логодаж

Резултат с изображение за каракачанов логодаж

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене